Dokumentarna serija Gorana Milića “What’s up Israel” uskoro na HTV-u

Dokumentarna serija Gorana Milića "What's up Israel" uskoro na HTV-u
Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 13. veljače na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 20:15 sati prikazuje dokumentarnu seriju Gorana Milića od 6 nastavaka “What’s up Israel”.

Serija predstavlja državu Izrael, dugu povijest stradanja, pogroma, nasilnog ili voljnog raseljavanja židovskog naroda, ali i otpora, uzvraćanja u mnogim ratovima sa susjedima.

Ove godine obilježava se 75 godina suvremene izraelske države. Ekipa Gorana Milića u šest emisija predstavlja nam Izrael, koji je od osnutka, unatoč vrlo oskudnim prirodnim resursima i složenim odnosima sa susjednim zemljama, uspio postati jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta. Četiri tisućljeća izgrađuje se izraelska kultura koja je iznjedrila svima prepoznatljiv nacionalni i vjerski identitet.

Staroj židovskoj vjeri pripada 15 milijuna ljudi u svijetu, od kojih polovica živi u Izraelu, koji prednjače u Nobelovim nagradama, znanosti, ekonomiji, filmovima, televizijskim serijama, glumi. Danas se razvoj Izraela temelji na inovacijama i danas su država s najviše start upova po stanovniku.

Goran Milić razgovarao je sa stručnjacima, političarima, ali i s običnim ljudima, Izraelcima, Palestincima, kao i kršćanima koji žive na tom teritoriju. Vjerski suživot pronašli smo u sinagogama, katoličkim, pravoslavnim i protestantskim crkvama, džamijama. Snimili smo Zid plača i zidove razdvajanja. Posjetili smo i kibuce na kojima se gradila ova pustinjska zemlja i koji su od 1910. crtali granice buduće države.

Goran Milić posjetio je prvi put Izrael. Povijest stara tisuće i tisuće godina prepuna sukoba i kontroverzi i nikada ni o jednoj zemlji UN nije donio toliko odluka. Tel Aviv, koji londonski The Economist stavlja na prvo mjesto najskupljih gradova svijeta, grad je koji nikad ne spava. Tel Aviv – moderan, liberalan, zabavan, skup, najskuplji. Bili smo gosti na šabatskoj večeri jedne židovske obitelji, a donosimo i ekskluzivnu priču o dvojici braće, zagrebačkim Židovima, koje je kao djecu spasio jedan Splićanin.

Autor serije Goran Milić, režirala Sandra Basso, montažu potpisuju Ida Slavić, Luka Tokić i Danijel Brlas, snimatelj Igor Dropuljić, direktor fotografije je Marjan Živić, a producentica Vesna Banović.