Dodijeljena Plava vrpca Vjesnika, tradicionalno priznanje za pothvate na moru

Tradicionalna nagrada za pothvate spašavanja ljudi i imovine na moru, ‘Plava vrpca Vjesnika 2013.’ u pojedinačnoj konkurenciji dodijeljena je Mirku Bušljeti iz Starigrad Paklenice, a momčadska nagrada pripala je posadi tankera Kornati zadarske Tankerske plovidbe sa zapovjednikom Gordanom Baždarićem.

plava-vrpca-1

Posebno priznanje na svečanosti održanoj u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja predano je voditelju baze ‘Sea Help’ na Malom Lošinju Stanku Kovačeviću.

Mirko Bušljeta je 20. kolovoza 2013. za jake bure u Podvelebitskom kanalu spasio petero austrijskih turista – dvije majke s ukupno troje djece. Oni su se tog dana otisnuli na more u dva i pol metra dugoj plastičnoj barci na vesla i na dasci za jedrenje, ali je bura ojačala pa se nisu uspjeli vratiti na obalu.

Bušljeta je zajedno sa susjedom Krunoslavom Severecom isplovio u laganoj plastičnoj barci od 4,5 metra kako bi pomogao austrijskim turistima koji su već bili kilometar od obale. Uz velike napore podigli su turiste u barku te ih, ploveći uz jaku buru, vratili na kopno.

Posada zadarskog tankera Kornati sa zapovjednikom Gordanom Baždarićem s 26. na 27. srpnja sudjelovala je u spašavanju emigranata s potonule brodice izvan libijskih teritorijalnih voda, kada su spašena 22 emigranta i prevezena na talijanski otok Lampedusu gdje ih je preuzela talijanska obalna straža.

Stanko Kovačević spasio je 14. kolovoza šestero brodolomaca s drvenog 11-metarskog kutera koji je plovio od Malog Lošinja prema Rijeci. Bura je jačala, a na kuteru je otkazao glavni motor, pa je zatražena pomoć jer su ga vjetar i valovi nosili na nepristupačnu kamenitu obalu.

U pomoć je isplovio Sea Helpov gumenjak kojim je upravljao Stanko Kovačević, a s njim je bio i Kristijan Nikolić. U međuvremenu je bura razbila kuter o obalu te je on potonuo, a posada se uspjela izvući na stjenovitu obalu.

plava-vrpca-2