Dobra vijest za inovatore: uskoro se objedinjuje zaštita svih europskih patenata

patentEuropa će uskoro dobiti sud koji će biti zadužen za sve patente država članica, što će inovatorima značajno olakšati rad i povećati konkurentnost na globalnom tržištu. Naime, u SAD-u u 2011. godini bilo je odobreno 224.000 patenata, u Kini 172.000, a u Europi svega 62.000. Jedan od razloga zašto Europa kaska za razvijenim svijetom u tome pogledu sami su troškovi i složenost cijelog procesa zaštite patenata na jedinstvenom europskom tržištu. Sada se patentna zaštita mora zatražiti u svih 28 zemalja članica, a u slučaju kršenja patentnih prava tužbe se moraju podizati u različitim zemljama za isti slučaj.

Europska komisija tijekom jučerašnjeg dana predložila je izmjene propisa o nadležnosti sudova i priznavanju presuda, kojima želi dovršiti zakonski okvir za uspostavu patentne zaštite diljem EU-a.

Predloženim promjenama tzv. Bruxelles I regulative, Komisija priprema put za uspostavu specijaliziranog europskog suda za zaštitu patenata – Zajedničkog suda za patente, i time kompanijama i inovatorima olakšati zaštita njihovih patenata.

Taj sud će imati specijalnu nadležnost u sporovima oko patenata. Na taj način bi se izbjeglo da se prijave za zaštitu patentnih prava moraju podizati na 28 različitih nacionalnih sudova. Time bi se smanjili troškovi i potaknulo brzo donošenje odluka o eventualnom kršenju patentnih prava, te u konačnici potaknulo inoviranje u Europi.

„Predloživši propise kojima bi se priznavalo presude, utiremo put za početak rada novog Zajedničkog suda za patente. U slučaju nesporazuma, kompanije više ne bi poduzimale zakonske korake na brojnim sudovima u različitim zemljama“, poručila je potpredsjednika Komisije Viviane Reding, ujedno i povjerenica za pravosuđe.

Brojke, pak, govore same za sebe. U SAD-u u 2011. godini bilo je odobreno 224.000 patenata, u Kini 172.000, a u Europi svega 62.000.