DOBAR SAVJET: Kupac kojem je mobitel na servisu ima pravo na naknadu štete

mobitel-u-rukamaKupci mobitela nerijetko nailaze na poteškoće sa svojim novim uređajima te su ih prisiljeni reklamirati ili nositi na popravak, a tada su isto tako često ostavljeni na „milost i nemilost“ prodavača, odnosno pravila u trgovini u kojoj su mobilni uređaj kupili. U trgovini im tako ponekad kažu da ne im ne mogu dati novi uređaj, već da ovaj mora na servis, a novi mogu dobiti tek ako se kvar ponovi tri i li četiri puta.

No, takav odgovor i pravilo koje nameću pojedini prodavači nema utemeljenje. Naime, zakon nigdje ne propisuje koliko se puta proizvod, u ovom slučaju mobitel, mora pokvariti da bi kupac eventualno mogao dobiti novi.

„Trgovci su sami razvili pravila o obvezatnosti postojanja istog kvara koji se mora ponoviti tri puta ili četiri puta u slučaju različitih kvarova, što nije u skladu sa zakonom. Zakon o zaštiti potrošača (ZZP) obvezuje kupca da davatelju jamstva, prodavatelju ili proizvođaču, pruži razuman rok da stvar popravi ili, a ako to ne učini, da mu umjesto nje preda ispravnu stvar.

Taj razuman rok određuje se temeljem svih okolnosti slučaja, ovisno o samom proizvodu, odnosno konkretnim nedostacima (kvarovima). Kupac ima i pravo na naknadu štete koju je pretrpio zato što je bio lišen uporabe predmeta od trenutka kad je zatražio popravak ili zamjenu pa do ispunjenja njegovih zahtjeva. Naknada štete pak utvrđuje se sudskim putem. Operator nije dužan, po Zakonu, osigurati zamjenski mobilni uređaj korisniku dok je njegov uređaj na popravku“, kazali su stručnjaci iz Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske za Večernji list.