DJELUJ SADA: U subotu na Jarunu preventivni pregledi madeža, besplatno i bez uputnice

Djeluj sada
Foto: Press

U subotu, 27. svibnja, od 10,00 do 18,00 sati na Jarunu (Malo jezero, kod Kluba Aquarisu) provest će se preventivna akcija pregleda madeža (bez uputnice).

Pregledi će se obavljati u sklopu javnozdravstvene kampanje Djeluj sada, koju, s ciljem ranog otkrivanja melanoma organizira Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Klinikom za tumore, Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom, Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC Zagreb, Zagrebačkom ligom protiv raka, Domovima zdravlja kojih je osnivač grad Zagreb, Udrugom Zdravi pod suncem, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH.

U Akciji će sudjelovati liječnici spec dermatolozi, onkolozi, odnosno 20 liječnika suradnih ustanova, a uz preventivne preglede madeža građanima će biti osigurano i stručno savjetovanje i informiranje o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, informativne brošure, veseli kutak za mališane uz edukaciju najmlađih kroz igru…

Govoreči na konferenciji za novinare na kojoj je akcija najavljena, gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sve da u subotu dođu na Jarun, te napomenuo da su preventiva i edukacija o mjerama samozaštite i samopregledu izrazito važne.

Godišnje preko 3,5 milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132 tisuće od melanoma i zato su ovakve akcije izrazito važne, naglasio je.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum istaknula je da je kampanja Djeluj sada kroz 10 godina, koliko se provodi, obuhvatila 30 tisuća korisnika, dok je u prošlogodišnjoj kampanji obuhvaćeno 1200 građana.

Za ovaj Projekt gradonačelnik Milan Bandić dobio je 2013. i prvu godišnju nagradu Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata, naglasila je pročelnica Šitum te dodala: “U Hrvatskoj nas, unatoč dugogodišnjim brojnim javnozdravstvenim preventivnim aktivnostima, još uvijek zabrinjava što se melanom najčešće otkriva tek u uznapredovaloj fazi kad su izgledi za izlječenje manji. Upravo zato, organiziramo ovu akciju kako bismo educirali naše građane o važnosti preventivnih pregleda i odgovorno izlaganje suncu, posebni najmlađih članova obitelji.”