“DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU”: Evo na kojim zagrebačkim križanjima vozači propuštaju pješake, a na kojim ne

Foto: PU zagrebačka

U Zagrebu je danas, povodom Dana grada, dvadeset i petu godinu zaredom održana je preventivna akcija “Dan ljubaznosti u prometu”.

Organizirali su je Služba prometne policije Policijske uprave zagrebačke, Turistička zajednica Grada Zagreba, AK Siget i Škola za cestovni promet.

Učenici Škole za cestovni promet na 20 pješačkih prijelaza u centru grada Zagreba evidentirali su poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Od ukupno 10.198 evidentiranih vozača 68,19 posto (6.954 vozača) propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2022. godine (60,13%) povećanje broja savjesnih vozača za 8,06 posto, priopćila je PU zagrebačka.

Vozači su najviše propuštali pješake, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, na sljedećim raskrižjima:

– Domjanićeva – Šrapčeva – 90,60 %,
– Teslina – Gajeva – 85,48 %
– Petrova – Domjanićeva – 81,74 %,

Vozači su najmanje propuštali pješake, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, na sljedećim raskrižjima:

– Zvonimirova – Stančićeva – 44,10 %
– Kaptol, sjeverna strana rotora – 47,59 %
– Svetice – sjeverni kolnik Kennedyev trg 49,44%

Krajnji cilj akcije je u gradu Zagrebu osjećati se sigurnije i ugodnije, dok rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.

Iz skupine savjesnih vozača prema registracijskim oznakama nasumice će biti izvučeno 10 vozača.

Njima će se u srijedu 14. lipnja 2023. u 12 sati na prigodnoj svečanosti u prostoru AK Siget uručiti pismene pohvale te prigodne nagrade Turističke zajednice grada Zagreba i AK Siget.