Damir Sabol potvrdio: Google kupuje hrvatsku aplikaciju Photomath

Foto: Photomath

Google kupuje hrvatsku aplikaciju Photomath, objavio je Reuters. Kupnju još trebaju potvrditi regulacijska tijela Europske unije. Rok za tu odluku regulacijskih tijela je 28. ožujka ove godine, piše Index.

“Možemo potvrditi da smo sklopili ugovor o kupnji Photomatha u svibnju 2022., što je podložno regulatornom pregledu”, rekao je Googleov glasnogovornik.

“Photomathova tehnologija pomoći će Googleu da poboljša svoju sposobnost pružanja boljih iskustava u učenju matematike učenicima te će pomoći u proširenju Googleove ponude pomoći korisnicima za rješavanje domaćih zadaća”, dodao je.

Index je kontaktirao osnivača Photomatha Damira Sabola. “Mogu potvrditi da smo s Alphabet sklopili ugovor o preuzimanju i sada smo u dijelu procesa gdje regulatorna tijela EU moraju potvrditi akviziciju. Nažalost, dok ne završi taj proces ne mogu komentirati ništa drugo”, rekao nam je kratko Sabol.

Osnivač i tvorac Photomatha Damir Sabol te njegovi partneri ulagači prije nekoliko dana su objavili da je tvrtka Photomath prije nekoliko je dana osigurala 23 milijuna dolara za nastavak razvoja svoje istoimene aplikacije za učenje matematike, koja po podacima tvrtke ima više od 220 milijuna preuzimanja.

Sabol je kazao da je trenutni njegov i udjel osnivača oko 50 posto te da se ti udjeli smanjuju i investicijama drugih, pri čemu je otkrio i da i zaposlenima daju mogućnost stjecanja udjela u tvrtki te da je do sada, tj. u sedam godina od pokretanja, u razvoj aplikacije s ovom novom investicijom uloženo ukupno oko 40 milijuna dolara.

Rekao je i da se osim ukupnih 220 milijuna preuzimanja aplikacije u svijetu, oko 10 milijuna korisnika aktivno njome služi svaki mjesec, kao i da je tržišni potencijal u milijardu učenika koji moraju učiti matematiku.