Najšarmantniji vinski događaj otvorio svoja vrata

Najšarmantniji vinski događaj, četvrti po redu Dalmacija Wine Expo, otvorio je svoja vrata, brojnim izlagačima, gostima, novinarima i drugim posjetiteljima koji su došli protekloga – prvoga svibanjskog vikenda, uživati u vinskoj čaroliji i mnoštvu događaja koje je ponudio ovaj festival.

vino-makarska

Dalmacija Wine Expo u velikom je šatoru na glavnoj gradskoj plaži otvorio gradonačelnik Makarske Milan Ožić Bebek, a pokrovitelj je ovogodišnjih vinskih susreta u ovom živopisnom jadranskom gradiću predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.
“Kako je jedan od važnijih ciljeva festivala pružiti pregled vinske proizvodnje cijele Dalmacije, ove smo se godine posebno potrudili taj cilj ispuniti što sveobuhvatnije. Pribavili smo vina i privukli izlagače iz svih vinogorja ove antičke vinske regije. No, kako bismo posjetiteljima omogućili uvid u nacionalnu vinsku scenu, pobrinuli smo se da nam se ove godine predstave izlagači iz drugih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine, pa ćete, uz najbolja dalmatinska vina, uživati i u ponajboljim malvazijama, graševinama i žilavkama” – kažu voditelji organizacijskog tima – Zoran Paunović i Saša Špiranec.
Na sajmu, između ostalih, zamjećujemo izložbene štandove Vinograda Nuić i Vinarije Zadro koji Dalmacija Wine Expo ističu kao jedan od najznačajnijih vinskih festivala i prigoda za nove susrete i razmjenu iskustava.
Novinari, pak, iz nekoliko zemalja i desetaka redakcija – novinskih, TV, web-portala, među kojima je bila i vaša reporterka, ocjenjivali su najbolji omjer vina i šest ponuđenih jela koje je osmislio chef Andrej Barbieri, u programu Perfect Match priređenom u hotelu Osejava.
Priređena je i tradicionalna Vinska škola koju vodi certificirani britanski vinski edukator, Mostarac rođenjem Dennis Dražan Šunjić, koji je održao tečajeve vina za konobare i druge zainteresirane vinoljupce. Tu je i program Zvijezde kuhinje koji je, ponovno, širom otvorio vrata makarskih restorana i hotela u potrazi za najfinijom hranom i idealnim vinskim parovima što su ih osmislili i predstavili renomirani chefovi iz cijele Hrvatske. Ovogodišnji Dalmacija Wine Expo donio je i niz radionica, VINOLAB, edukacijskih predavanja, kao i druženje na velikom partyju hotela „Dalmacija“. Za novinare je, pak, priređen pravi vinsko-edukacijsko-povijesni užitak – svi zajedno krenuli su u istraživanje vinskoga zemljovida Hvara, otkrivanje malo poznatih priča povijesti i posjete najpoznatijim hvarskim vinarima.