Čudesna pobjeda protiv Portugala! Kakva drama, kakav preokret, Hrvatska na korak do Tokija!

Čudesna pobjeda protiv Portugala! Kakva drama, kakav preokret, Hrvatska na korak do Tokija!
Foto: Jozo Cabraja / Kolektiff

Hrvatska rukometna reprezentacija odigrala je još jedan šokantan susret na olimpijskim kvalifikacijama u Montpellieru i pobjedom protiv Portugala 25:24, ostala u igri za nastup u Tokiju.

Za to joj sutra treba pobjeda protiv Tunisa, odnosno da Francuska ne izgubi od Portugala. Bila je to drama kakvu rijetko viđamo. Hrvatska je uspjela stići zaostatak od čak šest pogodaka i na kraju slaviti. Utakmica za povijest.

HRVATSKA: I. Pešić 2/13, M. Šego 5/18, M. Marić 2/3, D. Duvnjak 2/3, Z. Horvat -/-, I. Karačić -/-, M. Štrlek 1/3, I. Čupić 9/9, Ž. Musa 1/1, M. Mamić 0/2, L. Šebetić -/-, L. Cindrić 4/6, D. Mandić 4/4, K. Kozina 0/1, I. Martinović 2/6, D. Pavlović 0/1 Izbornik: Hrvoje Horvat

PORTUGAL: M. Gaspar 7/20, G. Capdeville 1/10, P. Portela 2/3, V. Iturriza 5/6, M. Martins 3/7, B. Moreira -/-, R. Silva 2/6, D. Salina -/-, T. Rocha -/-, D. Branquinho 1/1, A. Calvacanti -/-, A. Areia 3/6, A. Gomes 3/6, L. Fernandes -/- L. Frade 2/2, F. Magalhes 2/3, Izbornik: Paulo Pereira

Zbog ozljede Šime Ivića, hrvatski izbornik morao je napraviti jednu zamjenu uoči susreta s Portugalom. U momčad je uskočio Luka Šebetić. Startna postava bila je malo promijenjena u odnosu na Francusku. Ivan Pešić krenuo je na vratima, na krilima David Mandić i Ivan Čupić, na crti Marino Marić, te na vanjskim pozicijama Domagoj Duvnjak, Igor Karačić i Ivan Martinović. Malo nervoze bilo je na početku s obje strane. Prvi pogodak postigla je Hrvatska nakon tri minute igre.

Portugalu je trebalo četiri minute i 20 sekundi da prvi put zatrese našu mrežu. Napravili su to s igračem više. Spora nam je bila lopta u napadu i Portugalci su to znali koristiti. Već u sedmoj minuti preuzeli su vodstvo. I strpljivo gradili svoje napade.

Foto: Jozo Cabraja / Kolektiff

Prvi put plus dva imali su u devetoj minuti. Na tri razlike otišli su u 11. minuti. Ipak, s dvije dobre obrane i dva pogotka za redom uspjeli smo doći na minus jedan nakon isteka prve četvrtine susreta.

Da bismo se potpuno vratili u susret trebala nam je još koja dobra reakcija u obrani ili pravi potez našeg vratara. Jer Portugal je bio vrlo miran, koncentriran u napadu, igrao je do čiste prilike za pogodaka i držao nas na zaostatku.

Mi smo pak promašili previše čistih prilika, malo čak i razbranili Manuela Gaspara na vratima i doveli se u nove probleme. Sedam minuta prije kraja prvoga dijela Portugal je ponovno pobjegao na plus tri (8:11). Izbornik je naravno morao reagirati i pozvao je minutu predaha. Za razliku od naših rukometaša kojima se ruka maksimalno skratila Portugalci su igrali u zanosu i tri minute prije predaha otišli na plus četiri 8:12.

Na predah se ipak otišlo s tri razlike za naše suparnike 9:12, ali u suštini bilo je to poluvrijeme koje je trebalo što prije zaboraviti. Hrvatska je imala samo 47 posto realizacije u prvom dijelu.

Ostalo nam je još 30. minuta da kupimo priliku za Tokio. Nažalost, ni taj dio nije počeo najbolje. U manje od pet minuta, Portugal je podigao svoju prednost na plus šest (10:16) i gurnuo nas u velike probleme. Hrvoje Horvat je morao zvati ranu minutu predaha da pokuša primiriti momčad i pomoći joj da se resetira.

Nakon toga uspjela je naša momčad povezati šest pogodaka za redom uz samo jedan primljeni i i svesti prednost Portugala na samo jedan pogodak 16:17. I probudila tračak nade. Obrana je napokon bila onakva kakvu smo priželjkivali, pokretljiva, čvrsta, agresivna.

Probudio se i Marin Šego uz nju na vratima i lakše se disalo u tim trenucima. Portugalci su se u tim trenucima odlučili na igru sedam na šest. I dobro su to radili. Osim toga vrijeme je radilo za njih. Ali naši se nisu predavali. Dapače. Ginuli su u obrani i konačno u 54. stigli do izjednačenja 21:21. Pred nama je bilo šest minuta drame. Svaki promašaj mogao je značiti oproštaj od olimpijskih igara.

Portugalci zabijaju preko pivota Victora Iturrize za 22:23. Naš daleko najbolji igrač Ivan Čupić sve opet vraća na početak 23:23. Do kraja su još dvije i pol minute.

Onda krademo loptu Portugalcima i Domagoj Duvnjak zabija na prazna vrata za tek drugo vodstvo Hrvatske 24:23. Ostala je minuta i 40 sekundi do kraja. Portugal se vraća igri šest na šest. I uspijeva pogoditi preko krila, sada je 24:24. Ostalo je 90. sekundi. Luka Cindrić uspijeva pobjeći portugalskoj obrani i vodimo 25:24. Portugalu je ostao još samo udarac s devet metara. I ne uspijevaju ga iskoristiti.

Hrvatska se čudesno vratila i pobijedila, te sačuvala nadu da će ipak vidjeti Tokio.

KVALIFIKACIJE ZA OI:
2. KOLO. HRVATSKA – PORTUGAL 25:24