Crobus iračkom kupcu isporučio prvi od 2.000 autobusa

Tvrtka AZ Crobus danas je isporučila prvi autobus za Irak temeljem potpisanog ugovora ukupne vrijednosti veće od dvije milijarde kuna, kojim će u prvih pet godina ukupno biti isporučeno 2.000 autobusa, izvijestili su iz te tvrtke.

crobus

AZ Crobus je ugovor s iračkim partnerom, kompanijom Đebel-Co potpisao početkom srpnja ove godine, a prvu primopredaju autobusa u ime Iraka primio je ministar industrije i mineralnih resursa Ahmed Nase Deli Al-Karbooli, koji s iračkim izaslanstvom boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj.
Prvi autobus isporučio je vlasnik AZ Crobusa Pavo Zubak koji je tom prigodom izjavio da je ovo tek prva faza suradnje, jer će u budućnosti iračkom tržištu biti ponuđen i turistički autobus, kao i autobus za prijevoz osoba s invaliditetom. Zubak je naglasio i kako se nada da će u Crobusu razviti još nekoliko oblika suradnje s partnerima iz Iraka.
Tvrtka AZ Crobus dio je koncerna AutoZuba, s tvornicom u Sesvetskom Kraljevcu, a postoji od 2006. godine. Proizvodnjom autobusa vlastite marke AZ Crobus bavi se od 2010. godine.
Prvi je autobus Crobusa isprojektiran, dizajniran i proizveden na pogonskoj grupi Scania, a projekt je rađen samostalno i rezultat je rada hrvatskih stručnjaka.