CRNI VIKEND NA CESTAMA: Poginule tri osobe, sudski vještak otkriva koji su razlozi doveli do ovih tragedija

Foto: PU međimurska

I ovaj su vikend, na žalost, obilježile tragedije na našim cestama. U prometnim nesrećama tri su osobe poginule, a sudski vještak za promet kaže da je u dva slučaja bilo u pitanju i neiskustvo.

Sinoć je kod Požege poginula 18-godišnja djevojka nakon što je automobil, kojim je upravljao 18-godišnjak, zbog velike brzine prešao u suprotni trak i sudario se s drugim vozilom. Zbog neprilagođene brzine uvjetima na cesti i u Čakovcu je poginuo vozač koji je vozilom sletio s kolnika i udario u zaštitnu ogradu.

Općina Velika zavijena u crno. U sudaru dvaju automobila nedaleko od Požege smrtno je stradala 18-godišnjakinja, a pet je osoba ozlijeđeno. Vozač koji je zbog neprilagođene brzine skrivio prometnu nesreću također je 18-godišnjak.

Nesreća i u Slavonskom Brodu. 23-godišnji vozač malo prije ponoći naletio je na 15-godišnju djevojčicu i pobjegao s mjesta nesreće ne pruživši joj pomoć. Pronađen je jutros, u 9 sati u krvi mu je izmjereno 0,25 promila alkohola.

“U ova dva slučaja svakako možemo reći da je bilo u pitanju i neiskustvo. Dakle, ovo su bili vozači koji imaju par dana, par mjeseci, ali nikako ne više od 5 godina vozačkog iskustva, ponajviše ovaj vozač koji je bio u Slavonskom Brodu”, govori Krunoslav Ormuž, sudski vještak za promet, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

U Čakovcu je poginuo 55-godišnjak koji je zbog brzine i mokrog kolnika izgubio nadzor nad vozilom i zabio se u zaštitnu ogradu. Nije bio vezan.

“Jedan od uzroka ove prometne nesreće je taj što su vremenski uvjeti bili izrazito nepovoljni. Padala je kiša, bila je noć, evo zagazili smo, ušli smo kalendarski u jesen, vremenski uvjeti se mijenjaju i mi bi zbog toga upozorili sve vozače s obzirom na to da će biti kraći dani i prije će nastupiti noć, kiša pada, bit će vremenski uvjeti sve lošiji i lošiji i zbog toga treba prilagoditi brzinu vožnje tim vremenskim uvjetima”, naglašava Radovan Galač, glasnogovornik PU međimurske.

Osim da prilagode vožnju jesenskim uvjetima, vozačima se savjetuje i da redovito kontroliraju tlak u gumama i ispravnost svjetlosne opreme.