COVID-19: Hoće li nakon izbora biti uvedene strože mjere? Evo što o tome kaže dr. Markotić

COVID-19: Hoće li nakon izbora biti uvedene strože mjere? Evo što o tome kaže dr. Markotić
Foto: Screenshot Nova TV

U Hrvatskoj raste broj zaraženih koronavirusom, njemački mediji objavili su da Hrvatska spada među pet EU zemalja (uz Švedsku, Poljsku, Francusku i Španjolsku) s najvećim brojem novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Hoće li se zbog ovog porasta broja zaraženih postrožiti mjere, je li situacija s koronavirusom pod kontrolom i kada možemo očekivati pad broja zaraženih? O tome je za Dnevnik Nove TV govorila prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Uz veliki porast zaraženih ne vraćaju se mjere koje smo imali tijekom ožujka, travnja i svibnja. Markotić je kazala da su sada neke spoznaje o koronavirusu drugačije.

“Postoje mehanizmi i postoje mjere koje su vrlo učinkovite. Ako se držimo distance, nosimo u zatvorenim prostorima maske, koristimo dezinficijense i redovito peremo ruke, možemo držati situaciju pod kontrolom. Isto tako ako se ne okupljamo u zatvorenim mjestima se u velikom broju bez da se držimo pravila”, kazala je.

“S druge strane, toplije je, prozračno i sve je otvoreno i moguće je lakše stvari kontrolirati nego što je to bilo usred zime kad su svi bili u zatvorenom”, dodala je Markotić.

Stručnjaci još uvijek nisu otkrili mijenja li se koronavirus i na koji način. Markotić kaže da su simptomi poput onih otprije.

“Mi sada imamo u bolnici 33 pacijenta, troje je na respiratoru. U samim simptomima nema nekih drugačijih stvari. Ono što pratimo je da, ako gledamo grad Zagreb u kojemu je najveći broj pozitivnih, za sada je 11 posto hospitalizirano. Za njih je procijenjeno da im je potreban zdravstveni nadzor. To je u skladu s onim što smo imali cijelo vrijeme”, rekla je i navela kako je 80 posto lakših i 20 posto težih bolesnika koji zahtijevaju hospitalizaciju.

“Očekivati je, s obzirom na to da ovo povećanje potraje dva tjedna, da ćemo vidjeti sad ove novooboljele, u kojem će smjeru ići. Nadam se da će sve biti pod kontrolom i da ćemo sve, kao i prvi put, držati i mi kliničari i epidemiolozi, pod kontrolom”, kazala je i dodala da je najbitnija brza identifikacija novih oboljelih.

O mogućnosti uvođenja strožih mjera kaže kako se prati situacija i prate se rizični faktori. “Provode se pojačane kontrole i tamo gdje se identificira rizično mjesto, tu će biti strože mjere”, objasnila je Markotić.