Čička Poljana neće više plaviti, počela je izgradnja nasipa dugačkog gotovo sedam kilometara

Čička Poljana neće više plaviti, počela je izgradnja nasipa dugačkog gotovo sedam kilometara
Foto: Zagrebačka županija

Počela je gradnja transverzalnog nasipa od oteretnog kanala Odra do savskog nasipa kod sela Suša u općini Orle. Njegovom izgradnjom, u ukupnoj dužini od 6825 metara, bit će spriječen prodor kupskih voda u ovo područje, odnosno plavljenje naselja u općini Orle i na području Velike Gorice, posebno Čičke Poljane.

Vrijednost radova je 50 milijuna kuna, investitor su Hrvatske vode, a nasip bi trebao biti sagrađen u roku dvije godine.

“Izgradnjom ovoga nasipa više neće biti ugroze od poplava. Do sada su ovo područje plavile vode Kupe koje su ulazile u rijeku Odru. Nasip će biti spojen s desnim savskim nasipom i s nasipom oteretnog kanala Odra. Time će se onemogućiti ulazak poplavnih voda na velikogoričko i područje općine Orle”, u prigodi početka radova rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. Nasip će biti maksimalne visine pet metara, a uz njega će biti sagrađena i servisna cesta. Ervin Vujica, načelnik općine Orle, zahvalio je Hrvatskim vodama i Vladi RH što su omogućili realizaciju ovoga projekta.

“Ovime nam se omogućava daljnji razvoj i planiranje za budućnost! Nećemo više biti plavljeni od Odre, a uskoro ćemo biti sto posto sigurni i od Save”, rekao je Vujica. Za gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića početak gradnje nasipa je povijesni trenutak za Orle i Veliku Goricu.

“Ovime završava bitna faza spašavanja ovoga kraja od periodičnih poplava, koje su veliki rizik. Ovaj kraj će dobiti šansu za budućnost, u njemu će se moći sigurno živjeti i baviti poljoprivredom. Zahvala Vladi RH što nam je dala šansu da projektiramo svoju budućnost”, rekao je Barišić. Svečanosti kojom je obilježen početak radova prisustvovao je i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak. I on je zahvalio Vladi RH na, naglasio je, hvalevrijednom projektu, dodavši da se njime rješava problem poplava i stanovništvu omogućava sigurnost i ugodniji život. Prisutan je bio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Rekao je da je ovo samo jedan od projekata borbe protiv poplava na području Zagrebačke županije te sisačkom i karlovačkom području.

“Pedeset milijuna kuna, koliko se ulaže u ovaj projekt, dobro je potrošen novac. Svaka kuća, svako zemljište, svaki dio imovine koji će realizacijom ovoga projekta biti obranjen uspjeh je za sve nas”, rekao je ministar, dodavši da je provedba ovoga, ali i ostalih vodnokomunalnih projekata u Hrvatskoj, primjer kako tvrtke u vlasništvu RH doprinose poboljšanju životnoga standarda.