“ČAROBNI SAKSOFON”: Hrvatski komorni orkestar u Centru za kulturu i informacije Maksimir

Foto: Press

U ponedjeljak, 11. travnja 2022. godine, Hrvatski komorni orkestar održat će peti po redu koncert u svojoj koncertnoj sezoni pod nazivom Čarobni saksofon. U duhu naziva, uz pratnju orkestra nastupit će istaknuti hrvatski saksofonist, Nikola Fabijanić.

Hrvatskim komornim orkestrom ravnat će maestro Igor Tatarević, vrhunski umjetnik, pedagog i violinist, inače prepoznati ljubitelj i promicatelj Mozartovih djela u Hrvatskoj. Koncert će početi u 20 sati u Velikoj dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir na adresi Lavoslava Schwarza 18.

Foto: Press

Program koncerta čine poznate komorne skladbe: Divertimento u B-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta, Koncert za saksofon i gudače Aleksandra Konstantinoviča Glazunova te Serenada za gudače Josefa Suka .

Saksofonist Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te kao pedagog. Kao solist, vrlo uspješno je nastupio uz Zagrebačke soliste, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Simfonijski puhački orkestar HRM-a, orkestar Gaudeamus, Zagrebački komorni orkestar, Windstrings te Art Ensemble NRW. Praizveo je nekoliko koncerata za saksofon i orkestar, napisanih na njegov poticaj.

Kao komorni glazbenik djeluje u Papandopulo kvartetu, jednom od najutjecajnijih komornih sastava u Hrvatskoj, s kojim nastupa u na brojnim koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnici su mnogih nagrada: Milka Trnina, Porin, Nagrada Grada Jastrebarskog, prvu nagradu na Berliner International Music Competition, Nagradu Manhattan Concert Artists. Praizveli su više od 30 kompozicija napisanih na njihov poticaj.

Također, Fabijanić je stalni član vrlo cjenjenog Acoustic Projecta. Redovito nastupa u duu Mravunac Fabijanić, a surađivao je s brojnim komornim ansamblima: Zagrebački puhački ansambl, gudački kvartet Sebastijan, Podium brass kvintet, gudački kvartet Porin. Zaposlen je u G.Š. Pavla Markovca, a stalni je solo saksofonist u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Sinfonijskog orkestra HRT-a s kojima ostvaruje značajne nastupe te snima za radio i televiziju. Gost profesor je na Umjetničkoj akademiji u Novom Sadu i Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Od 2021.godine ravnatelj je Centra za kulturu Jastrebarsko.

Ulaznice po cijeni od 40 kuna možete kupiti na blagajni Centra jedan sat prije početka koncerta.