“Caravaggio” – film o burnom životu i preranoj smrti velikog genija

caravaggioU četvrtak, 18.srpnja, na dan smrti velikog Caravaggia, prilika je da se prisjetimo i poklonimo velikom geniju barokog slikarstva koji je ostavio brojčano relativno mali, ali značajem nemjerljivi opus.

O burnom životu i preranoj smrti velikog genija baroknog slikarstva Muzej za umjetnost i obrt u četvrtak prikazuje film Caravaggio (2007.) u produkciji RAI. Ulaz je besplatan.

Nakon gotovo četiri godine bježanja i skrivanja u južnoj Italiji i na Malti, Caravaggio se odlučio vratiti u Rim.

Doznavši od prijatelja da mu papa Pavle V. namjerava potpisati pomilovanje za ubojstvo Ranuccija Tomassonija, Caravaggio se ukrcao na feluku, teretni jedrenjak s dva jarbola i krenuo prema Rimu.
Uz osobne stvari, sa sobom je ponio i dvije neuokvirene slike. Jednu od njih, Sv. Ivana, namjeravao je pokloniti Scipione Borgheseu koji se kod pape založio za njegovo pomilovanje.

I na ovom putu prema Porto Ercoleu Caravaggia je pratila zla kob. Zabunom su ga uhitili jer je vojni kapetan bio uvjeren da je Caravaggio konjanik kojeg su lovili pa je morao sići s broda. Pretpostavlja se da je zbog svoje nagle naravi burno reagirao te su ga ostavili u zatvoru. Tek nakon dva dana, plativši kaznu, biva pušten, ali se ne želi vratiti u Rim bez svojih stvari, posebice ne bez poklona za Scipiona Borghesea zbog čega kreće prema Porto Ercole, dužim i opasnijim putem.

O tom putu Baglione, Caravaggiov biograf, ujedno i žestoki suparnik, piše: «U očaju je krenuo obalom pod okrutnom vrelinom srpanjskog sunca pokušavajući ugledati plovilo koje je nosilo njegove stvari. Konačno je stigao do mjesta gdje su ga, u strašnoj groznici, stavili u krevet; i tako je bez pomoći Boga ili čovjeka umro za nekoliko dana, jednako bijedno kako je i živio».

Caravaggiov se život gasi u njegovoj trideset i devetoj godini života.Nažalost, nije dočekao toliko priželjkivano pomilovanje koje je papa već bio potpisao.

  Izvor: Jonathan Harr; Izgubljena slika Michelangela Merisia znanog kao Caravaggio
  (Naslov izvornog izdanja: The lost Painting The Quest for a Caravaggio Masterpiece)
  Biblioteka, Život je lijep 13
  Izdavač: Šareni dućan, Koprivnica
  Prijevod: Mirjana Zec- Kekez
  Caravaggio (2007.)
  Režija: Angelo Longoni
  Scenarij: James Carrington, Andrea Purgatori
  Uloge: Alessio Boni, Elena Sofia Ricci, Jordi Molla
  Glazba: Luis Bacalov
  Fotografija: Vittorio Storaro
  Žanr: drama
  Produkcija: RAI Cinema (distribucija od 2009.)
  Trajanje: 130 min
  Film je na talijanskom jeziku, s engleskim titlovima