Čak 91 posto aplikacija za iPhone ugrožava vašu privatnost

Većina korisnika Androida i iOS-a bira besplatne aplikacije, no vjerojatno je tek mali broj njih svjestan da time ugrožavaju svoju privatnost. Naime, čak 91 posto aplikacija za iOS i 80 posto aplikacija za Android šalju privatne podatke korisnika autorima aplikacija, a neke ih prosljeđuju i oglašivačkim mrežama.

smartphone

Kako piše eWeek, a prenosi Tportal, analitička tvrtka Appthority otkrila je da više od 80 posto najpopularnijih besplatnih i plativih aplikacija za iOS i Android ugrožavaju privatnost korisnika zbog propusta u sigurnosti.

Besplatne aplikacije prednjače u sigurnosnim propustima.

Analiza je pokazala i da 95 posto najpopularnijih besplatnih aplikacija za iOS i Android barem jednom opcijom riskiraju privatnost korisnika. U slučaju aplikacija koje se naplaćuju taj je postotak oko 78 posto.

Privatnost korisnika najčešće se ugrožava slanjem podataka o lokaciji uređaja, identifikacijom korisnika, kopiranjem podataka iz adresara korisnika ili praćenjem korisnikova ponašanja u različitim aplikacijama.

“Dok IT stručnjaci vide malware kao problem u budućnosti, sigurnosne propuste i ugrožavanje privatnosti vide kao aktualne probleme”, istaknuo je za eWeek Domingo Guerra, predsjednik Appthorityja.

Analiza je otkrila da aplikacije za iOS, unatoč strogoj Appleovoj kontroli, više ugrožavaju privatnost korisnika od aplikacija za Android.

Ukupno gledano, 91 posto aplikacija za iOS šalje neku informaciju o korisniku njihovim autorima. Za usporedbu, to radi 80 posto aplikacija za Android.

Tome treba pridodati da gotovo 40 posto aplikacija za iOS i 16 posto onih za Android šalje podatke o korisnicima oglašivačkim mrežama.