Bruxelles želi limitatorima u vozilima ograničiti brzinu na europskim autocestama na 115 km/h

autobahn_E_20100304160520Sigurnost na europskim autocestama uskoro bi mogla dovesti do novih poteza kojima bi se ograničavala brzina vozila. Europska komisija, naime, razmatra mogućnost ugradnje brzinskih limitatora u svaki automobil, piše RT, a prenosi Večernji list. Prema toj ideji, o kojoj će još biti riječi nakon Nove godine, sva vozila bila bi opremljena uređajem koji automatski uključuje kočnice svaki put kad auto prijeđe 115 km/h. Razlog je povećati sigurnost na cestama i smanjiti smrtnost, 30.000 ljudi pogiba godišnje na cestama Europe.

Nijemci, ponosni na svoje autoceste s vrlo malim brojem ograničenja, mahom odbacuju takvu mogućnost. Ni proizvođači automobila nisu sigurni hoće li limitatori brzine biti učinkoviti u sigurnosti prometa.

„Mi mislimo, a dokazuju i statistike, da se najveće nesreće, u brojčanom pogledu, ne događaju na autocestama, već na manjim prometnicama, gdje već postoje ograničenja brzine. I ovo je dokaz kako se Europska komisija upušta u stvari koje bi trebale biti nadležnost država članica“, smatra predstavnik Porschea Achim Schneider.

Analitičari ipak vjeruju da će eurobirokratima zato biti teško uvjeriti Nijemce da će njihovu brzinu i ponašanje kontrolirati Bruxelles.