Brojke su neumoljive: Zagreb je naskuplji grad u Europi!

racunanjePrema istraživanju koje je provela internetska stranica Numbeo.com, koji prikuplja podatke o životu stanovnika 3268 svjetskih gradova, stanovnici Zagreba plaćaju najskuplje režije u Europi iako su im plaće među najnižima.
Istraživanje se temelji na uspoređivanju podataka o cijenama komunalija, prijevoza, iznajmljivanja stanova, cijena životnih potrepština, stope kriminala, stanje zdravstvene skrbi, okoliša, itd., u gradovima širom svijeta.
Rezultati su za stanovnike zagreba više nego poražavajući: komunalije za stan od 85 četvornih metara u Zagrebu koštaju 191,60 eura, u Londonu za stan iste kvadrature plaća se 188,40, u Amsterdamu 158,67, u Parizu izdvaja 138,75 eura, a u Kopenhagenu 134,14 eura. Prema tim podacima, režije su u Zagrebu skuplje od onih, primjerice, u Parizu za skoro 53 eura ili 390 kuna.
Podaci su još porazniji kada se izdvajanja za režije usporede s visinom prosječnih mjesečnih primanja stanovnika tih gradova. Tako Zagrepčanima za plaćanje režija za stan od 85 kvadrata treba otprilike četvrtina mjesečne plaće, 25 posto, dok stanovnicima Londona treba 8 posto a Parižanima 5,5 posto koliko i stanovnicima Kopenhagena. Usporedbe radi, režije u Sofiji u udjelu u plaći iznose 17,9 a u Varšavi 13,6 posto.
No, to nije sve. Zagrepčani plaćaju i gotovo najskuplji javni prijevoz u odnosu na brojne europske gradove. Tako pojedinačna vozna karta u Zagrebu stoji 12 kuna, u Parizu 11, 25 kuna, u Budimpešti 8 kuna, u Rimu 7,5, u Ljubljani 6, itd.
Tako visoke cijene režija i javnog prijevoza su, neumnjivo, posljedica lošeg gospodarenja javnim poduzećima zbog čega na kraju račun ide krajnjim potrošačima – građanima. Oni sada kroz tako visoke cijene trebaju svaki mjesec plaćati za loše poslovne odluke, za uludo potrošene kredite, za korupciju koja je postala nezaobilazna pri dijeljenju i dobivanju gradskih poslova.