Branko Smerdel: Vladajuća većina krši Ustav!

branko-smerdel“Odluka na referendumu je obvezujuća i imaju je provesti svi: i Sabor, i Vlada, i Ustavni sud, i druge institucije. Tumačenje po kojem bi tada Sabor tek otvorio postupak ustavne promjene je protuustavno”, tvrdi to jedan od najvećih hrvatskih autoriteta na području ustavnog prava prof. dr. Branko Smerdel.

Smerdel je to izjavio za Slobodnu Dalmaciju, komentirajući odluku saborskog Odbora za Ustav po kojoj će se nakon referenduma o braku provedenom 1. prosinca pristupiti procesu ustavnih promjena u Saboru, a ne automatski uvrstiti formulaciju iz referendumskog pitanja u Ustav.

“Odluka koju je u srijedu donio Odbor za Ustav proturječi ne samo duhu, nego i izričitoj odredbi stavka 3. članka 87. Ustava, po kojoj je odluka donesena na referendumu obvezatna. Odlukom Odbora se kamuflira namjera da se izigraju rezultati referenduma. Vladajuća većina ishod referenduma smatra izvjesnim, pa je odlučila birati kada će igrati po ustavnim pravilima, a kada ne”, napominje prof. dr. Smerdel.

Pritom posebno upozorava na izlaganja Milorada Pupovca i Nenada Stazića. Prvi je, prema njegovim riječima, “zaprepašćujuće otvoreno” rekao da je odluka jedini izlaz iz klopke u koju je dovedena vladajuća većina, iako je isti zastupnik prije nekoliko dana upozorio Vladu i oporbu da se, svojevoljnim tumačenjem Ustava i ustavnih zakona, ne igraju vatrom.

“Zastupnik Stazić je, pak, zaprepašćujuće grubo zaprijetio raspisivanjem referenduma o zabrani stranke protiv koje je pokrenut kazneni postupak. To, naravno, ne bi bilo moguće, jer sudska funkcija pripada sudovima, a prije pravomoćne presude vrijedi presumpcija nevinosti. Ali zastupnik Stazić je smetnuo s uma da Ustav predviđa teške sankcije protiv političke stranke koja sustavno krši Ustav”, riječi su prof. dr. Smerdela, koji upozorava na opasnost teške ustavne krize.

“Kada se vladajući ne drže Ustavom određene narodne volje, to je upravo ono što je bitno za definiciju ustavne krize. Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, zato se zakonodavno tijelo mora pridržavati Ustava. Volju naroda iskazanu na referendumu Sabor ne može mijenjati”, zaključuje prof. dr. Branko Smerdel u razgovoru objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji.