Božinović najavio popuštanje mjera – rad kafića do ponoći, blaže uvjete za prelazak granice…

Foto: Screenshot

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera, najavio je popuštanje mjera uvedenih radi sprječavanja širenja koronavirusa.

Osobama koje dolaze iz schengenskog prostora, a koje su cijepljene s dvije doze cjepiva bit će omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku čim se cijepe drugom dozom, neće trebati čekati protek vremena od 14 dana, rekao je Božinović, javlja televizija N1.

Govorio je i o popuštanju mjera kada kojima se ograničava okupljanje građana. “Tu se prije svega radi o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, od večeras od ponoći mogu raditi do 24 sata, kafići, pekare, javna okupljanja… Ukida se zabrana treniranja i natjecanja u zatvorenim prostorima”, rekao je Božinović.

Istaknuo je da se ne smijemo opustiti te da o nama ovisi kakva će nam biti zdravstvena i gospodarska slika u narednom razdoblju.

Stožer produžuje mjere za javni prijevoz i trgovine do 30. lipnja.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1207.

Među njima je 456 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 44 pacijenta. Preminulo je 13 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite u 11 sati održava konferenciju za medije.

Na tjednoj razini imali smo 1056, a u ovom tjednu 814, što je 22.9 posto manje nego u prošlom tjednu. Trenutna incidencija je 67,6, najniža u Istarskoj, a najviša u Međimurskoj županiji.

Po 14-dnevnoj stopi incidencija u Europskoj uniji Hrvatska zauzima 12. mjesto, niža od prosječne u Europi. Stopa smrtnosti je 1996 što nas stavlja na 21. mjesto ljestvice EU-a, izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Alemka Markotić je rekla da zabrinjavaju nove varijante virusa.

“Te varijante ulazi u necijepljenje skupine, najviše u Velikoj Britaniji zasad. Situacija je zabrinjavajuća i oni čine sve da ne dođe do većih posljedica. Stav Europe je da zasad ta varijanta napada vulnerabilni dio i mlađi dio pa treba doista biti oprezan. U većini zemalja se indijska varijanta popela na 3 posto zaraženih pa to traži pozornost. Nije najsretnije za čuti, imamo dva izvješća koja su još u obradi. Zaraženi su i djelatnici koji su bili cijepljeni, ali nitko nije teško bolestan. Slično je i u Belgiji u Domu za starije, gdje je 60 do 70 štićenika oboljelo, 11 je umrlo, bili su cijepljeni ali su bili s brojnim komorbiditetima.. 10 do 15 članova osoblja je inficirano”, rekla je Markotić.

“Vidimo da je trend da ljudi koji su primili jednu dozu odustaju od druge doze, to nije dobro”, poručila je Markotić.

Fokus je da se trebaju cijepiti mlađi jer se među njima širi virus. Dosta zemalja se priprema cijepiti djecu 12 do 16 godina, Pfizer je odobren, bit će tijekom ili krajem ljeta i Moderna, rekla je Markotić.

Portugal je referirao da kod njih nema drugih varijanti, ali se kod njih širi Delta soj, u Španjolskoj je došlo do zaraze na natjecanju ljepote i širenja zaraze Delta sojem. Italija ima dosta stabilnu situaciju, u srednjoj Italiji primjećuju porast brazilske varijante. Trebamo zaključiti, ne smijemo misliti da pandemija prestaje, iako je situacija bolja… Treba se cijepiti čim prije s obje doze i dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite, poručila je.

Komentari