Božićnice: Zagrebački Holding ove godine „zavrnuo pipu“, DM daje u prosijeku po 8300 kuna

bozicnicaUz brojne djelatnike u državnim i javnim službama koji nisu ni prošle godine dobili božićnice, ove godine neće ih dobiti ni djelatnici Zagrebačkog Holdinga. Sukladno dodatku V. Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), Holding ove godine ne isplaćuje božićnice svojim zaposlenicima, piše Index.hr.

S druge strane zaposlenici niza velikih privatnih tvrtki primit će božićnicu, a najdarežljivija od svih, i ove je godine tvrtka DM. I ove godine će svojim djelatnicima za Božić isplatiti stimulaciju u visini njihove bruto plaće, a inače prosječna neto plaća u ovom drogerijskom lancu je 8304 kuna.

“Božićni poklon za djecu u iznosu od 600 kuna dm je već podijelio djelatnicima kako bi prije blagdanske gužve mogli najmlađima kupiti poklone. dm se uvijek trudi pružiti potporu svojim djelatnicima i u obiteljskom životu, tako da i svaka novorođena beba djelatnika dobije poklon bon od 3.000 kuna”, rekla je za Index Ana Fostač-Krilčić, članica uprave zadužena za ljudske resurse.

Drugi po redu po visini božićnica je T-HT. Zahvaljujući Kolektivnom ugovoru zaposlenici Hrvatskog Telekoma će i ovih blagdana dobiti božićnicu u iznosu od 2500 kuna, a njihova djeca prigodan dar u iznosu od 600 kuna. Također, božićnica je, kažu nam u Odjelu za odnose s javnošću, u istom iznosu zaposlenicima isplaćena i prošle godine.

Radnici Grupe Podravka dobiti će pak božićnicu u iznosu od 1500 kuna. Od tog iznosa 750 kuna biti će isplaćeno s plaćom za studeni u prosincu, dok će preostali dio u iznosu od 750 kuna radnici dobiti u obliku dara u naravi koji će moći realizirati na maloprodajnim mjestima Podravke d.d. i Danice d.o.o. u vremenskom periodu od 12. prosinca 2013. godine do 31. siječnja 2014. godine.

“Pravo na božićnicu ostvaruju radnici u društvima Grupe Podravka Hrvatska, osim radnika s posebnim ugovorima i radnika upućenih na rad u inozemstvo. U studenome ove godine radnicima Podravke preko kojih su zdravstveno osigurana njihova malodobna djeca, isplaćen je i dar za djecu u iznosu od 600 kuna za svako dijete do navršene 15. godine života”, objavila je Podravka na svojim službenim stranicama.

“Sukladno Kolektivnom ugovoru djelatnici kompanija u sklopu Agrokor koncerna dobili su božićnicu te dar za djecu”, odgovorila nam je Anja Linić, direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokora, ali nije željela otkriti o kojim je iznosima riječ.

O iznosu božićnice nije se izjasnio niti VIP, nego su samo rekli kako Vipnet odluku o božićnicama donosi sredinom prosinca. “Djeca zaposlenika dobivaju poklon bon. Također, za njih smo organizirali i božićnu dječju predstavu na kojoj su im podijeljeni i poklon paketi”, šturo su odgovorili u VIP-u.

Iako je Dinova-Diona u drugoj fazi restrukturiranja i optimizacije troškova ipak su kaže Jelena Vojvoda, direktorica marketinga, pronašli način da i ove godine svim djelatnicima isplate dar za dijete i tako financijski barem malo olakšaju svojim djelatnicima predstojeće blagdane.

Od zaposlenika FINA-e, saznajemo kako unatoč tome što njihova agencija nije na državnom proračunu i posluju u plusu, ipak su se morali solidarizirati s ostalim zaposlenicima u državnoj i javnoj službi pa neće primiti božićnicu, međutim isplaćeno im je 600 kuna za dar za dijete.