BOTANIČKI VRT proglašen jednom od najljepših atrakcija u Zagrebu

Botanički vrt
Foto: Florian Thiery/flickr.com

Zagrebački Botanički odavno je poznat i izvan granica Hrvatske, a sada je dobio još jedno vrijedno priznanje koje govori tome u prilog. Na web stranici TripExpert.com proglašen jednom od najljepših atrakcija u Zagrebu i jednim od pet mjesta koje svaki posjetitelj Zagreba treba obići!

Međutim, dok ga strani specijalizirani portali zasipaju atributima i proglašavaju mjestom koje se ne smije zaobići, mnogi Zagrepčani ga, kako navodi duhoviti autor na službenoj web stranici Botaničkog vrta, poznaju tek iz jurećih tramvaja. A neki čak ni tako.

Botanički vrt
Foto: Florian Thiery/flickr.com

Šteta, jer nisu svjesni što propuštaju. Botanički vrt je idealno mjesto za odmor od gradske vreve, uživanje u zelenilu, i pri tome štošta naučiti o očaravajućem svijetu biljaka.

Na već spomenutoj službenoj web stranici doznaje se i kako je Zagreb uopće dobio svoj Botanički vrt.

Začetnik ideje o potrebi osnivanja botaničkoga vrta pri Botaničko-fiziološkome zavodu Mudroslovnoga fakulteta bio je prof. dr. Bohuslav Jiruš, prvi profesor botanike na zagrebačkome sveučilištu, a njegov nasljednik profesor Antun Heinz ideju je uspio i ostvariti osnovavši Botanički vrt 1889. godine. Te je godine izradio glavni nacrt po kojemu je Vrt oblikovan.

Prvi radovi započeli su 1890. godine, a prva sadnja obavljena je 1892. Biljke su sađene po srodnosti (tzv. filogenetski sustav sadnje), ali se istodobno vodilo računa i o estetskoj vrijednosti nasada.

Najveći dio Vrta izgrađen je u pejsažnom (engleskom) stilu sa skupinama drveća i grmlja sađenim na nepravilnim poljima arboretuma te krivudavim stazama. Jedino je cvjetni parter s južne strane staklenika izgrađen u formalnom (francuskom) stilu, strogo pravilnog i simetričnog tlocrta.

Svega desetak godina nakon osnutka, početkom 20. stoljeća, Botanički vrt već je vrlo bogat vrstama, estetski oblikovan i brižljivo uređen i njegovan, o čemu je u više navrata pisao profesor Heinz.

Botanički vrt
Foto: Florian Thiery/flickr.com
Komentari