Bogatstvo svijeta gljiva: Otvoren muzej i edukativni prostor

muzej-gljiva
Uz prigodnu svečanost i brojne uzvanike, danas je na Trgu bana Jelačića 3/II obilježen početak rada Edukativnog centra i stalnog izložbenog prostora Bogatstvo gljiva, kojeg su osnovali Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba i Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić.

Svečanosti je prisustvovao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a prostor je otvorio Romano Božac, inicijator osnivanja Centra i naš najveći mikolog i stručnjak za gljive.

“Otvaranja Edukativnog centra i stalnog izložbenog prostora ‘Bogastvo svijeta gljiva’ obogatit će ponudu Grada Zagreba te ga uvrstiti među rijetke europske metropole s takvim sadržajem, a osim što će biti zanimljiv svim zaljubljenicima u gljive, bilo našim sugrađanima, bilo turistima, vjerujem da da ćemo njegovim otvaranjem i educiranjem dodatno smanjiti trovanje od gljiva, s ponekad i smrtnim posljedicama”, rekao je gradonačelnik Bandić, prenosi Zagreb.hr.

Već jako dugo čekam ovaj dan. Hvala gradonačelniku, koji je prepoznao naš projekt i bez čije podrške ovo ne bi bilo moguće, rekao je Romano Božac, koji je otvaranje Centra za građanstvo najavio za kraj lipnja, odnosno početak srpnja.

“Grad Zagreb je u veljači ove godine ustupio prostor od 180 m2 za Edukativni centar koji je trebalo urediti i opremiti da bi se omogućila realizacija ove iznimne ideje. U protekla dva mjeseca kompletan prostor je uređen i opremljen i sada je pred vama atraktivan prostor – velika izložbena dvorana, prostorija potpuno opremljena za edukacije i radionice, laboratorij gdje je smješten liofilizator, dvije prostorije za zaposlenike – djelatnike ureda i svi ostali potrebni pomoćni prostori”, rekao je Josip Kalmar, predsjednik Gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”, podsjetivši je da je Sporazum o osnivanju Centra potpisan 1. ožujka u Gradskoj upravi.

Kako se čulo, Edukativni centar će, između ostalog, posjetiteljima prezentirati liofilizirane – žive gljive, što znači u njihovom izvornom obliku, veličini i boji, te prirodnom staništu, a sam prostor Centra zamišljen je kao mjesto odvijanja različitih aktivnosti: organiziranje edukacija, stručno i znanstveno determiniranje i liofiliziranje prikupljenih gljiva, izlaganje stručno determiniranih eksponata, izdavanje stručnih publikacija i brošura čime će omogućiti građanima znanstveno proučavanje gljiva, sezonsko organiziranje radionica i izleta za djecu i odrasle radi prikupljanja gljiva za izložbene eksponate te razvijanje svijesti, osobito mladih, o odgovornosti za očuvanje okoliša i bioraznolikosti krajobraza.

Foto: Zagreb.hr