BILJNE OKRUGLICE: Svoj kultni proizvod, mesne okruglice, IKEA odlučila ponuditi u novoj varijanti

BILJNE OKRUGLICE: Svoj kultni proizvod, mesne okruglice, IKEA odlučila ponuditi u novoj varijanti
Foto: IKEA

Svoj kultni proizvod, mesne okruglice, IKEA je odlučila staviti pred izazov i poslati ih na put u budućnost, stvarajući mesnu okruglicu – bez mesa. Rezultat je biljna okruglica koja je svojim izgledom i okusom jako slična mesnoj, ali je ujedno i održivija opcija – dostupna uz podjednako pristupačnu cijenu.

Od 1. kolovoza u Restoranu, Bistrou te u Trgovini švedske hrane u robnoj kući IKEA Zagrebu u ponudi je nova delicija – biljne okruglice, čiji su okus i tekstura gotovo identični slavnim mesnim okruglicama.

Nove biljne okruglice predstavljaju održiviju opciju za brojne ljubitelje mesa, a rezultat su nastojanja tvrtke IKEA da inspirira što više ljudi na održivije izbore.

Naime, tijekom proizvodnje biljnih okruglica nastaje samo 4% stakleničkih plinova u usporedbi s klasičnim mesnim IKEA okruglicama. Stoga biljne okruglice doprinose i nastojanjima tvrtke IKEA da do 2030. godine ostvari potpuno pozitivan učinak na klimu.

“IKEA godišnje prodaje više od milijardu mesnih okruglica, i svjesni smo utjecaja koji proizvodnja mesa ima na planet. Tu brojku nastojimo smanjiti uvođenjem biljnih okruglica u našu raznoliku kolekciju IKEA okruglica. Naš ključni cilj bio je stvoriti okus i teksturu nalik mesu korištenjem samo biljnih sastojaka, i na taj način potaknuti brojne ljubitelje mesa da ih probaju i zavole. Vjerujemo da bi održiviji načini ishrane trebali biti dostupni što većem broju ljudi, a ne samo nekolicini, tako da se biljne okruglice nude po podjednako pristupačnoj cijeni kao i mesne”, kaže Vanja Zeljković, menadžerice hrane u IKEA SEE (Jugoistočna Europa – Hrvatska, Srbija, Rumunjska, Slovenija i Ukrajina).

Nakon okruglica od svinjetine i govedine, vegetarijanskih, pilećih i od lososa, nove biljne okruglice zamjena su za mesne, a napravljene su od proteina žutog graška, zobi, krumpira, luka i jabuke. U IKEA restoranima biljne će se okruglice posluživati s pireom od krumpira, umakom i džemom od brusnica, na isti način kao i tradicionalne mesne, ali i po istoj cijeni.

U IKEA Bistrou bit će ih moguće kušati uz pomfrit.

Kupci također mogu kupiti i vrećicu zamrznutih biljnih okruglica u Trgovini švedske hrane te ih sami pripremiti kod kuće.

Biljne okruglice ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla, što ovaj novi dodatak IKEA asortimanu hrane čini prikladnom opcijom za brojne poklonike – zaljubljenike u mesne okruglice, fleksitarijance, ali i vegetarijance.