BICIKLISTIČKA RUTA GREENWAY: Zagreb dobiva ‘biciklistički autoput’ vrijedan čak 123 milijuna kuna

BICIKLISTIČKA RUTA GREENWAY: Zagreb dobiva biciklistički autoput vrijedan čak 123 milijuna kuna
Foto: Zagreb.hr

Danas je u Zagrebačkom inovacijskom centru održana prezentacija kojom je javnosti predstavljeno stanje u provedbi projekta Greenway – državna biciklistička ruta br. 2.

Projekt Greenway, čiji su nositelji Grad Zagreb i Zagrebačka županija, je značajan infrastrukturni izgradnje biciklističke staze dužine 121 km, odnosno biciklistički autoput, obalom rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka. Biciklistička staza, dakle, započinje i završava u Zagrebačkoj županiji, a njezin središnji dio prolazi područjem Grada Zagreba.

BICIKLISTIČKA RUTA GREENWAY: Zagreb dobiva biciklistički autoput vrijedan čak 123 milijuna kuna
Foto: Zagreb.hr

Realizacija projekta vrijednog gotovo 123 milijuna kuna podijeljena je u devet faza, a sada predstavljenim pilot projektom, u koji će biti uloženo 6.735.207,35 kuna, financira se izrada tehničke dokumentacije Greenwaya te izgradnja pete faze – trasa od Arena centra do pješačko biciklističkog mosta (Savski most) u dužini od 1.660 metara.

Osim izgradnje same biciklističke staze, projekt uključuje i brojne dodatne sadržaje poput odgovarajuće rasvjete duž cijele staze, odmorišta, parkirališta, punjača za e-bicikle, info oznake i brojače prometa, a bit će potrebno urediti i prilaze mostovima kao i odgovarajuće spojeve na postojeću biciklističku i cestovnu infrastrukturu.

Prema Studiji izvodljivosti, očekivani rezultati projekta Greenway – državna biciklistička ruta br. 2 su: unapređenje biciklističke mreže Grada Zagreba i Zagrebačke županije, povećanje broja korisnika bicikla kao sredstva prijevoza, povećanje sigurnosti prometa, smanjenje prometnih gužvi, smanjenje zagađenja zraka, poboljšanje vizualnog identiteta Grada Zagreba i Zagrebačke županije te unaprjeđenje turističke ponude.

Znatan dio sredstava za izgradnju biciklističkog autoputa osigurat će se iz europskih fondova. O potrebnih 123 milijuna kuna, 85 posto financira Europska unija, a 15 posto zajednički plaćaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, na predstavljanju projekta je istaknula važnost povećanja broja građana koji će u svom svakodnevnom kretanju koristiti bicikl. “To je prioritet koji postižemo ne samo gradnjom infrastrukture već i edukacijom od najranije dobi”, izjavila je pročelnica.

“Drago mi je što ćemo u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom omogućiti dolazak na posao biciklom mnogobrojnim stanovnicima županije koji rade na području Grada Zagreba, ali i što će Greenway koristiti mnogobrojni naši sugrađani za odlazak na izlete u zelenilo županije”, izjavila je Jozić te napomenula da će projekt, osim doprinosa održivom razvoju regije, doprinijeti i  boljem poznavanju i povezivanju ljudi.

Ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić pohvalio je dosadašnju suradnju na ovom projektu te istaknuo: “Zagrebačku županiju često zovemo ‘zelenim zagrebačkim prstenom’. Taj zeleni predznak, skladan suživot s prirodom i bogatstvo zelenih površina vrijedan je resurs na koji smo iznimno ponosni. Stoga je Zagrebačka županija ponosna na ovaj projekt koji će biciklističkom infrastrukturom uz rijeku Savu povezati i dodatno učvrstiti ionako neraskidive veze Zagreba i Zagrebačke županije.”

Osim održivog razvoja i povezivanja ljudi, projektom Greenway omogućit će i gospodarski napredak, prije svega time što će njegovom realizacijom biti stvoreni uvjeti za privlačenja velikog broja europskih i domaćih cikloturista.

Ivica Majić