BICIKLISTI IZ ŠESTINA OGORČENI: Je li ZET bez najave ukinuo uslugu “Biciklom na autobus”?

ZET - Bicklom na autobus
Foto: Zagreb.hr

Prije nešto više od godinu dana svečano je u Zagrebu najavljena nova usluga “Biciklom na autobus” koja, kako je tada rečeno, biciklistima omogućuje da bicikl montiraju na specijalno postavljene nosače na stražnjoj strani ZET-ovih autobusa.

Usluga, besplatna za sve putnike s valjanom voznom kartom, za početak je trebala biti dostupna na tri autobusne linije. Međutim, čini se da se i u ovom slučaju, u skladu s “lijepim” hrvatskim običajima, teorija i praksa umnogome razilaze.

Naime, budući da je i ZG express prošle godine objavio informaciju o pokretanju nove usluge, ovih dana nam se javio jedan čitatelj koji piše da usluga barem na jednoj od triju linija, onoj kojom se on služi, ne funkcionira.

Evo što on piše:

“Konkretno radi se o liniji 102 koja je ovdje sporna, dok na druge dvije linije nisam upoznat s situacijom.

Naime, na stranicama ZET-a postoji vozni red na kojemu je naznačeno u koje vrijeme je moguće prevesti bicikl, što je meni kao osobi koja živi na Šestinama izuzetno korisno jer sam biciklom krenuo ići na posao, i to je prošle godine dobro funkcioniralo, pošto sam se mogao vratiti autobusom. Ove godine se gotovo redovno događa da 2 do 3 autobusa za redom na kojima bi trebao biti nosač jednostavno dođu bez nosača.

Mi koji čekamo te autobuse kako bi se vratili doma, čekamo po 30 minuta drugi pa onda 3. autobus, ukupno jedan sat, nadajući se da će autobus imati nosač. Kada se i treći autobus pojavio bez nosača, frustracija je postala uistinu ogromna, pogotovo što su vozači toliko bezobrazni da doslovno ne žele odgovoriti na pitanje u čemu je problem i na koji način ova usluga može biti korisna ako se građani ne mogu pouzdati u vozni red.”

Čitatelj dalje piše da su se on i nekolicina drugih građana koji su planirali koristiti ovu uslugu obratili nadležnim službama u ZET-u, ali time nisu ništa postigli. Osoba na koju su bili upućeni uputila ih je na drugu osobu, ova na treću, a od nje, tj. njega, su dobili, tvrdi čitatelj, samo drzak odgovor da se on njima nema što pravdati.

“Nama je odgovoreno čak da ujutro nazovemo i pokušamo provjeriti, ako neki od autobusa s nosačem taj dan prometuje, pa da na taj način planiramo odlazak na Sljeme, no ovdje se radi o tome da nas četiri susjeda idemo na posao biciklom i nama je uistinu bitno da znamo možemo li se vratiti na taj način doma ili ne”, piše ogorčeni čitatelj. (I.Š.)

Komentari