Bernard Kaić: Čovjek je zarazan tek kad razvije simptome bolesti, dezinfekcija je puno bolja od rukavica

Bernard Kaić
Foto: Screenshot HRT

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, je, govoreći o prenošenju koronavirusa, izjavio da je čovjek zarazan tek kad razvije simptome.

“Prvih 10-15 dana bolesti ili eventualno dulje, i jedan do dva dana prije. Ali ne može biti zarazan isti dan kada se zarazio i postati zarazan za druge. Asimptomatski mogu biti zaraženi i prenositi zarazu na druge, ali su puno manje zarazni i kraće traje zaraznost. Sama činjenica što nemaju simptome, manje šire virus”, rekao je Kaić u emisiji HTV-a Dobro jutro, Hrvatska.

Bernard Kaić ističe kako je sredstvo za dezinficiranje jako korisna stvar.

“Puno bolje od rukavica s kojima dirate sve i onda kontaminirate rukavice i lice svoje dirate. Maske bi svakako trebalo nositi u zatvorenom prostoru gdje se ne može održavati udaljenost. U javnom prijevozu bi svakako trebalo nositi masku. Treba napomenuti da se u javnom prijevozu nitko ne drži preporuka otkad se pustio javni prijevoz ponovno u pogon. Da se ne popune sva sjedala, nego da sjedi jedan čovjek u redu naizmjence, isto tako da se u tramvaju ne stvaraju gužve”, zaključio je Kaić.

Komentari