BEČKI OPERNI BAL: Debitantice će nositi tijare od Swarovski kristala koje je dizajnirala Donatelle Versace

BEČKI OPERNI BAL: Debitantice će nositi tijare od Swarovski kristala koje je dizajnirala Donatelle Versace
Foto: Press

U austrijskoj će se prijestolnici i ove godine pored mnogobrojnih manjih balova u veljači održati i u cijelom svijetu dobro poznati bečki Operni bal.

Sa svojih gotovo 12.000 posjetitelja Operni bal svake godine predstavlja najveće okupljalište austrijskih kulturnjaka, poduzetnika i političara, ali i inozemnih zaljubljenika u grad Beč. Usprkos cijenama ulaznica koje sežu od nekoliko stotina eura sve do više desetaka tisuću eura, čak 2.500 posjetitelja ove glamurozne manifestacije svake godine dolazi iz inozemstva.

BEČKI OPERNI BAL: Debitantice će nositi tijare od Swarovski kristala koje je dizajnirala Donatelle Versace

Tradicija održavanja bala seže još iz 1877. godine, no prvi je bal pod nazivom “Wiener Opernball” održan tek 1935. godine i to s humanitarnim ciljem. Od tada se ovaj bal održava svake godine zadnjeg pokladnog četvrtka. Početak bala obično je u 22.00 sata, a završetak točno u 5.00 sati ujutro sljedećeg dana.

Za ovogodišnji bal koji će se održati 27. veljače u bečkoj Državnoj operi koja ove godine slavi 150. obljetnicu postojanja stanovnici se Beča pripremaju već mjesecima. Otvorit će ga 150 plesnih parova, a sve će debitantice na glavi nositi tijaru koju je ove godine specijalno za bal kreirala talijanska dizajnerica Donatella Versace.

Kao inspiracija za tijaru poslužila je slavna opera Richarda Wagnera “Rajnsko zlato”, prvi dio trilogije “Prsten Nibelunga”. U završnoj sceni prvog čina ove opere iznenadno se pojavljuje sunčeva zraka koja prodire u dubinu Rajne i otkriva zlato koje čuvaju tri vodene vile. To zapaža patuljak Albericht koji im ukrade zlato.

Upravo se ova scena zrcali u spektakularnoj kreaciji Donatelle Versace. Zlatne zrake optočene kristalima osvjetljuju blago u središtu kreacije – veliki okrugli kristal u boji „Crystal Golden Shadow“. Kao i u Wagnerovoj operi i na tijari se ljeskaju valovi od kristala u različitim nijansama plave boje.

Tijara u se sastoji od ukupno 380 Swarovski kristala, a prema riječima organizatora bala, Donatella je za 2019. godine stvorila jednu od najljepših tijara u proteklih pet desetljeća.