Beč otvara trgovine na malo, a gradonačelnik građanima poručuje: “Kupujmo domaće!”

Beč otvara trgovine na malo, a gradonačelnik građanima poručuje: "Kupujmo domaće!"
Foto: C .Jobst / PID

Sigurnosne mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, koje je u ožujku donijela austrijska vlada, neposredno su utjecale na brojne grane tamošnjeg gospodarstva.

U Beču su zbog njih tako zatvorene tisuće trgovina i kafića. No, lokalni dobavljači − koji su se prvotno našli u neizvjesnoj situaciji − sada ipak mogu odahnuti. Zahvaljujući novoj odluci o relaksiranju pojedinih sigurnosnih mjera od 14. je travnja u Austriji ponovo dopušten rad trgovinama na malo.

Stoga svoja vrata sada mogu otvoriti svi dućani koji se nalaze u prostoru manjem od 400 m2, pridržavajući se pritom ograničenja broja kupaca koji se tamo istovremeno smiju nalaziti. U gradu Beču je to, prema procjenama, oko 4.600 trgovina među kojima su mali dućani mješovite robe, manje prodavaonice odjeće, knjižare, papirnice, cvjećarne kao i razne trgovine lokalnih dobavljača prehrambenih proizvoda. Većinom se radi o malim i srednjim poduzećima te obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja će sada moći očuvati svoje poslovanje.

A da bi domaći proizvodi bili dostupni svima, Grad Beč odlučio je uspostaviti i posebnu online platformu gdje lokalni dobavljači mogu predstaviti svoje proizvode, a građani naručiti njihovu dostavu na svoj kućni prag.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig pozvao je svoje sugrađane da kupuju domaće proizvode kako bi time pomogli osigurati radna mjesta i ojačati lokalno gospodarstvo. Uz to je naglasio da kupnjom domaćih proizvoda možemo doprinijeti i klimatskoj zaštiti jer se tako smanjuje transportna udaljenost između proizvođača i kupaca.

Poljoprivrednici u gradu Beču danas uzgajaju čak 40 različitih vrsta povrća čiji godišnji urod dosegne preko 70.000 tona. Među kupcima su pritom najpopularnije domaće rajčice, krastavci, salate i krumpiri.