Bandić u Mičevcu obećao: Od kraja 2018. smeće neće na Jakuševec, nego u Resnik

Bandić u Mičevcu obećao: Od kraja 2018. smeće neće na Jakuševec, nego u Resnik
Foto: Zagreb.hr

Nakon što su na svečanoj sjednici Vijeća Mjesnog odbora Mičevec gradonačelnika Zagreba Milana Bandića proglasili počasnim građaninom, s govornice su mu poručili da ukloni odlagalište otpada za koje tvrde da je otrov koji ih ubija.

“U zadnjih nekoliko godina u Mičevcu je od raznih karcinoma umrlo 25 ljudi. Ja Vas molim i preklinjem, u ime svoje i tuđe unučadi, maknite taj otrov! Što prije iz naših dvorišta, što dalje iz naših domova!”, glasno je izrekao dopredsjednik Vijeća MO Mičevec Vjekoslav Veldić, kojemu je zbog karcinoma odstranjeno jedno plućno krilo.

U dvorani društvenog doma, gdje je među publikom osim zagrebačkog gradonačelnika sjedio i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, uslijedio je gromoglasan pljesak.

“Gospodo gradonačelnici, župani, imajte više osjećaja i razumijevanja za našeg Mičevačkog čovjeka, a mi ćemo to višestruko uzvratiti na dobrobit cjelokupne zajednice”, dodao je Veldić te zatražio hitan sastanak u Gradu.

Gradonačelnik Barišić Mičevčanima je poručio da nisu zaboravljeni i pozvao ih na sastanak, a kolegi Bandiću se zahvalio na svemu što čini vezano uz problematiku odlagališta otpada.

“Vi Mičevčani prije svega odlučujete o svojoj budućnosti. Dogovorite se bez osobnih animoziteta koje imate, dođite s prijedlozima u Grad i dobit ćete to što tražite”, rekao je Barišić ističući kako podržava zagrebačkog gradonačelnika u aktivnostima koje u interesu stanovnika Mičevca i Jakuševca poduzima u smjeru Ministarstva i Vlade Republike Hrvatske.

“31. 12. 2018. u povijest odlazi mehaničko odvajanje otpada na Jakuševcu jer će zavladati Centar za gospodarenje otpadom na Resničkom rukavcu”, rekao je Bandić najavivši stanovnicima Mičevca i Hrelića isplatu ekološke rente do rujna, ali uz uvjet da za to prethodno dobiju dozvolu iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

“Mi smo uputili u resorno Ministarstvo pismo da nam dozvole izmijeniti pravilnik o famoznih 500 metara. To je jedini preduvjet da Grad Zagreb napravi za Hrelić i Mičevec ono što je napravio za Jakuševec. Mi ćemo to napraviti do rujna ako dobijemo pismo i pozitivan odgovor ministra Zmajlovića”, naglasio je.

Ipak, Bandić je zatim sasvim neočekivano na kraju govora obećao kako će Grad Zagreb i u slučaju da ne dobije pozitivan odgovor iz Ministarstva samostalo riješiti problem isplate ekološke rente.

“Ako nećemo dobiti pozitivan odgovor Ministarstva, Grad Zagreb će naći rješenje i riješiti Hrelić i Mičevec. Za to imate moju riječ”, završio je Bandić i dobio aplauz publike.

Izvor: Kronike Velike Gorice