Bandić ponovo u Remetincu, slijedi naplata jamčevine od 15 milijuna kuna

Bandić ponovo u Remetincu, slijedi naplata jamčevine od 15 milijuna kuna
Foto: Screenshot HTV

Sudac istrage prihvatio je jutrošnji zahtjev USKOK-a koji je tražio da se suspendiranom gradonačelniku Milanu Bandiću oduzme jamčevina te da ga se vrati u istražni zatvor u Remetincu.

Bandić je nešto prije 14 sati stigao na Županijski sud u Zagrebu u pratnji svojih odvjetnika Krešimira Krsnika i Marijana Hanžekovića te nije želio davati izjave okupljenim novinarima, javio je HRT.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Ksenija Krizman izjavila je nakon ročišta kako je Bandiću određen istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoka i ponavljanja kaznenog djela. Također je donesena odluka o naplati jamstva u iznosu 15 milijuna kuna i to će biti uplaćeno u državni proračun kada odluka postane pravomoćna.

Danas se na Županijskom sudu odlučivalo i o prijašnjoj Bandićevoj žalbi na odluku o zabrani obnašanja dužnosti gradonačelnika. Naime, neposredno prije USKOK-ova proširivanja optužnice Izvanraspravno vijeće prihvatilo je žalbu njegove obrane i omogućilo Bandiću da se vrati na dužnost. Sada ta odluka više nije relevantna i neće se primjenjivati.

USKOK je proširio istragu protiv Milana Bandića zbog sumnje na poticanje na davanje lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te sprečavanja dokazivanja. Budući da je zagrebački gradonačelnik prekršio uvjete rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora i naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske.

“Osnovano se sumnja da je okrivljenik, od prosinca 2014. do veljače 2015. godine, od svjedoka ispitanog u USKOK-u u kaznenom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga u dva navrata zatražio da promijeni iskaz kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti”, stoji u priopćenju USKOK-a.

Bandić je, kako navodi USKOK, kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti načinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga.

Riječ je, pojašnjava HRT, o Bandićevim umjetninama.