Bandić podržao zagrebačke ugostitelje, evo o kojim mjerama se danas razgovaralo

Foto: Zagreb.hr

S obzirom na situaciju uzrokovanu epidemijom COVID-19 koja se održava i na poslovanje velikog broja ugostitelja i obrtnika koji posluju na području Grada Zagreba, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se danas u Gradskoj upravi s predstavnicima Nezavisne udruge ugostitelja, Udruženja ugostitelja Grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb, predvođene svojim predsjednicima Marinom Medakom, Francom Leticom i Mirzom Šabićem.

Nakon tog sastanka objavljeno je da je gradonačelnik je 16. listopada 2020. predložio Gradskoj skupštini produljenje mjera za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje ugostitelja i obrtnika na području Grada Zagreba uzrokovanih epidemijom bolesti COVID -19, koje bi se primjenjivale od 1. studenog do 31. prosinca 2020., uz mogućnost daljnjeg produljenja, kako slijedi:
– ugostitelji i obrtnici koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima i na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada Zagreba oslobađaju se plaćanja zakupnine;
– ugostiteljima i obrtnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti umanjit će se za 30 % utvrđeni iznos obveze komunalne naknade;
– ugostitelji i obrtnici koji su korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase oslobađaju se plaćanja mjesečne naknade.

Pored predloženih mjera, gradonačelnik Milan Bandić prihvatio je i dodatne mjere za ublažavanje posljedica pandemije koje su predstavnici udruženje ugostitelja tražili, i to oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju u cijelosti za isto razdoblje, s mogućnošću produljenja te iznalaženje rješenja za formiranje drive-in zona ispred ugostiteljskih objekata za preuzimanje hrane na otvorenom.

Podsjetimo, u Zagrebu je oko 13 000 obrtnika, a ugostitelja je oko 4 800. Zajedno zapošljavaju više od 50 000 ljudi.

Sastanku su prisustvovali i Damir Jurković, potpredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja, Vedran Gajski potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba te Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Komentari