BANDIĆ: “Ovo je veliki izazov i test koji moramo svi položiti, imati hladne glave i biti razboriti”

BANDIĆ: "Ovo je veliki izazov i test koji moramo svi položiti, imati hladne glave i biti razboriti"
Foto: Zagreb.hr

Gradonačelnik Milan Bandić još jednom je apelirao na građane da se pridržavaju uputa Stožera, i nacionalnog i Gradskog, da ne izlaze vani bez prijeke potrebe i da paze jedni na druge.

O aktualnoj situaciji u gradu Zagrebu glede epidemije koronavirusa Bandić je govorio na konferencija za novinare održanoj ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Okupljenim obratio se i ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar, kao i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Gradonačelnik Bandić je, citirajući papu Franju i njegovu božićnu poruku, poručio kako svi moramo biti spremni na djelotvornu suradnju.

“Nitko se ne smije osjećati usamljenim za bliskost i solidarnost. Kao takvi možemo pomoći svakoj osobi. To je imperativ Gradske uprave i mene kao gradonačelnika – suradnja na svim razinama, od naših trijaža, domova zdravlja, do Nastavnog zavoda koji je centar za testiranje ljudi”, rekao je Bandić.

Zahvalio je i sugrađanima, kojima je upućen apel i pismo da se pridržavaju uputa Stožera, i nacionalnog i Gradskog, da ne izlaze vani bez prijeke potrebe i da paze jedni na druge. Posebno je zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima grada Zagreba.

“Ovo je veliki izazov i test koji moramo svi položiti, imati hladne glave i biti razboriti”, rekao je na kraju gradonačelnik i najavio kako će redovito održavati konferencije vezane uz epidemiju koronavirusa.

Zvonimir Šostar je obavijestio da je Zavod od jučer popodne krenuo s testiranjima na koronavirus: “Za sada je kapacitet 100injak testova dnevno. Trenutno je pod epidemiološkim zdravstvenim nadzorom 2209 osoba, testirano je 506 kontakata, a četiri su osobe u karanteni pod stalnim nadzorom, rekao je Šostar zahvalivši svim suradnicima i zdravstvenim djelatnicima koji rade 18-20 sati na dan.

Pročelnik Jeleč je dodao kako ulazimo u stanje kada je potrebno uključiti i primarnu zdravstvenu zaštitu.

“Grad Zagreb je na to odgovorio sa svim svojim mogućim kapacitetima, uspostavio je šest ambulanti, a otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 9999 koja je građanima na usluzi 24 sata na dan i na kojoj mogu biti dobiti sve relevantne informacije vezane uz koronavirus. Do sada smo, u 18 sati otkako je linija uspostavljena imali 800injak poziva i po potrebi ćemo uspostaviti i drugu liniju. Na pozive odgovaraju liječnici i stručnjaci prema protokolu”, rekao je Jeleč.