Bandić: Dok sam ja gradonačelnik osnovci će imati besplatne udžbenika

milan-bandic-w-330Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas da je postignut dogovor o besplatnim udžbenicima za zagrebačke osnovnoškolce, a plan je da grad svake godine za njegova mandata osigura besplatne udžbenike za učenike od prvoga do osmog razreda.

Izvijestio je da je s nakladnicima postignut dogovor o 17 posto rabata, šezdeset tisuća kompleta, a osigurano je četrdeset milijuna kuna. “U trotjednim pregovorima uštedjeli smo milijun eura i napravili ono što smo mogli u ovom trenutku”, rekao je Bandić prigodom otvorenja informativnog centra o životinjama, Zagrebačkoga životinjskog kutka.

Svojim se sugrađanima ispričao što nije mogao osigurati besplatne udžbenike i od 2009. do 2013. jer su mu tada, kako je rekao, “uzeli Skupštinu iz ruku”. Podsjetio je da su od 2003. do 2007. udžbenici bili besplatni, a nakon toga država je dvije godine osigurala besplatne udžbenike.

“Skupština koju su gospoda 2009. preuzela, na sreću Zagrepčana, više nije u funkciji. Sada je tu jedna nova skupština te Gradsko poglavarstvo, gradonačelnik i Zagrebački holding ponovno demonstrira odgovornost za osnovno obrazovanje koje nije samo obavezno, nego i besplatno”, istaknuo je.

Grad će svake godine nabavljati udžbenike od prvoga do osmog razreda, rekao je Bandić i dodao kako nije razmišljao o tome da bi se zbog uštede oni mogli i nasljeđivati, nego se fokusirao na to kako osigurati besplatne udžbenike sljedeće četiri godine. “I to ćemo sada imati”, istaknuo je Bandić, koji je besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce najavio tijekom predizborne kampanje.

Na pitanje o tome što se događa sa zagrebačkom Gradskom kavanom, koja je zatvorena još od početka godine, Bandić je odgovorio da se ona preuređuje i kako se nada da će se otvoriti do kraja godine, a napomenuo je da razmišlja i o tome kako otvoriti Corso kavanu.