Baldasar Pupovcu: Nisam rasist, “Gypsy Mambo” nije prikladan izbor za Božićni sajam

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar poslijepodne je odbacio optužbe saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca, koji mu je zamjerio da je rabio jezik “kulturnog rasizma” dok je objašnjavao zašto je uskratio dozvolu romskome trubačkom orkestru “Gypsy Mambo Kočani” za sinoćni nastup na Rivi.

kocani-orkestar
“Vrlo sam iznenađen i istovremeno tužan reakcijom uvaženog gospodina Pupovca jer se očito radi o pogrešnoj interpretaciji i neshvatljivoj želji za besmislenom raspravom i izazivanjem tenzija, u čemu kao gradonačelnik Splita i kao odgovorna osoba nemam namjeru sudjelovati”, navodi se u Baldasarovoj pisanoj reakciji na Pupovčevo otvoreno pismo.
Pupovac je u pismu poslanome nekim medijima zamjerio Baldasaru na obrazloženju uskraćivanja dozvole romskom orkestru “Gypsy Mambo Kočani” za nastup na splitskoj Rivi 1. siječnja 2014. navečer.
Baldasar je, naime, nekim medijima izjavio: “Glavni razlog zbog kojeg nismo dali dozvolu za nastup orkestra jest naša zamisao da Božićni sajam na Rivi bude urbana manifestacija, a ne nekakav palanački vašar. Uostalom, oni su već nastupili na Rivi prošli tjedan, tako da se ni u kojem slučaju ne može govoriti o nekakvoj netoleranciji.”
Pupovac je u otvorenom pismu optužio Baldasara da je svoju odluku obrazložio “razlozima kulturnorasističke prirode i progovorio jezikom kulturnog rasizma kakvog smo se već navikli slušati” od nekih njegovih prethodnika.
“Za Vas su Romi, trubači, Makedonija bili dovoljni da ih proglasite neurbanim fenomenom i da ih proglasite palanačkim vašarom (za koji mnogi i ne znaju značenje ovih riječi ali znaju da označavaju nešto što nije naše, što je tamo njihovo i što je niže kulture)”, poručio je Pupovac u otvorenom pismu Baldasaru.
Prema Pupovcu, “Gypsy Mambo Kočani” orkestar jedan je od “vodećih makedonskih i balkanskih trubačkih romskih orkestara sa svjetskom reputacijom” te je prije šest godina nastupio u zagrebačkoj Tvornici kulture, jednom od “najurbanijih mjesta u Zagrebu”.
Baldasar u svojoj pisanoj reakciji poručuje pak Pupovcu da očito ne poznaje Split niti njega osobno.
“Kao gradonačelnik imam pravo i obvezu voditi grad onako kako mislim da je najbolje, a pri tome mi ne pada napamet bilo kakav oblik rasizma ili ponižavanja drugih i drugačijih”, ističe Baldasar.
Baldasar je objasnio kako je njegov razlog uskraćivanja nastupa tom orkestru na Rivi jednostavan.
“Ovakav tip muzike i umjetničkog žanra ne odgovara konceptu Božićnog sajma kakav smo zamislili, što ne znači da u drugim okolnostima i na drugome mjestu nije prihvatljiv ili dobrodošao, dapače.
S ovim bih zaključio daljnju nepotrebnu polemiku i pozvao gospodina Pupovca na prijateljski susret u Split”, poručuje gradonačelnik Baldasar.