Azilu u Zaprešiću prijeti zatvaranje, pozivaju građane da im pomognu zbrinuti 52 psa

buba06Sredinom listopada prošle godine azil Udruge Šapica je na poziv susjeda posjetila veterinarska inspekcija koja je utvrdila nedostatke te nadležnima dala rok od 60 dana da ih uklone. Azil je u vlasništvu Veterinarske stanice Zaprešić i zajedno s volonterima udruge Šapica skrbi za životinje iz čitavog zapadnog dijela Zagrebačke županije jer na tom potezu nema ni jednog drugog azila. Sklonište ne zadovoljava zakonom propisane uvjete i u Šapici su toga svjesni.

U zaprešićkoj Gradskoj upravi, piše Index.hr  rekli su im da novca za novi azil nema te im savjetovali da sredstva pokušaju prikupiti medijskom kampanjom i donacijama, dok će oni za to vrijeme potražiti prikladno zemljište. Odmah su pokrenuli akciju kako izvršili preinake koje je naložila inspekcija, no čini se da spasa za njihov azil nema. Naime, u prosincu je inspekcija došla provjeriti jesu li promjene izvršene. Prije nekoliko dana iz Udruge Šapica obavijestili su javnost kako neće moći nastaviti s radom.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Dragi prijatelji,

Nakon prošlotjednih događanja, o kojima smo vas izvjestili u prethodnim statusima, napomenuli smo vam kako nam se crno piše, odnosno sklonište u Dubravici neće moći nastaviti s radom.

Sastanci sa predstavnicima lokalne (iz općine Dubravice i grada Zaprešića) i područne samouprave (iz Zagrebačke županije), nažalost, nisu urodili plodom, te nije nađeno rješenje po kojem bi Dubravica mogla i dalje zbrinjavati napuštene životinje. Dapače, općina Dubravica je naložila da se svi psi iz skloništa u roku od 60 dana moraju maknuti iz tog prostora. Najgore u cijeloj situaciji je što NITKO nema, niti je ponudio, drugu opciju/ soluciju niti za novo sklonište, niti mjesto za prihvat životinja do izgradnje novog skloništa, a kamoli da se ostavi neki realni (razumni) rok za boravak u postojećem prostoru do pronalaska nekog drugog rješenja.

Podsjećamo, u azilu u Dubravici je već 3 mjeseca na snazi zabrana prihvata novih životinja po zaključku nadležnog veterinarskog inspektora. Iako se Udruga Šapica mobilizirala i pozvala sve VAS, mnogobrojne ljude velikog srca da nam pomognete u saniranju nedostataka (te je isto i napravljeno), odlukom lokalne i područne samouprave, vrata Dubravice više nikad neće biti otvorena za prihvat novih napuštenih i neželjenih životinja.

Iz tih razloga Udruga Šapica ne može dalje djelovati po pitanju zbrinjavanja napuštenih životinja. Molimo vas za razumijevanje da nas ne kontaktirate za pomoć oko prihvata životinja, jer pomoć vam ne možemo više pružiti. Izgubili smo jedini prostor, koji koliko god imao nedostataka – bio je krov nad glavom. Što je najgore, u ovom trenutku 52 stanovnika Dubravice izgubio je svoj smještaj. Smještaj koliko god da je bio nedostatan, ipak je bio siguran – na suhom, i sa punim želučekima.

Naše misli i molitve su sa mnogobrojnim životinjicama na cesti, kojima u ovih proteklih 3 mjeseca zbog ove situacije nije pružena potrebita skrb, i sa svim onim budućim izbačenim, napuštenima, kojima neće biti pružena šansa za boljim životom.

Do sada smo bili ‘sretni’ jer zima nije bila oštra, ali što nas od danas čeka nitko ne zna…

Pored svih problema s kojima se susrećemo u posljednje vrijeme, s noći od 24. na 25.01.2014. snažno nevrijeme pogodilo je i mjesto Dubravicu toliko da je uzrokovalo lom stabala koja su se srušla na gornju štalu azila“, napisali su na svom Facebooku volonteri Udruge Šapica.

„Dragi ljudi, dragi prijatelji, MORAMO!!!!! prvenstveno udomiti sve pse koji se nalaze u Dubravici. Stoga vas još jednom pozivamo da dijelite naše albume i promovirate naše pse.

A zatim, pozivamo sve vas da nam pomognete u traženju novog smještaja, izgradnji novog azila. Očito je da je Dubravica dala svoje, svi dužu ruke od nje, pa čak i više sile. Mi smo u potrazi za zemljištem koje bi odgovaralo svim zakonskim parametrima za sklonište. Nadamo se da ćemo nešto uskoro naći. No, ujedno pozivamo sve vas, da nam pomognete u traženju, ali i izgradnji ako nam se sreća osmjehne i nađemo prikladan teren. Jer, po proteklim danima, jasno nam je da nam nitko osim VAS – naših prijatelja, naših suportera – neće pomoći“, poručuju iz Šapice.

Više o Udruzi Šapica možete pročitati OVDJE.