Assange imenovan u žiri filmskog festivala Raindance

Julian-AssangeOsnivač WikiLeaksa Julian Assange imenovan je u žiri londonskog filmskog festivala Raindance, premda će filmove iz programa morati gledati na DVD playeru u svom utočištu u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu gdje se skriva od izručenja Švedskoj.

Organizatori festivala rekli su da su izabrali Assangea (42) u žiri zbog njegova utjecaja na to “kako se u današnjem svijetu prenose informacije”.

“(Assange) je suptilni politički mislilac, radikalni demokrat, hrabri disident digitalnog doba”, rekao je direktor festivala Elliot Grove.

Assange je postao slavan kad je 2010. njegova web stranica WikiLeaks objavila tisuće povjerljivih dokumenata američke vlade. Sakrio se u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju prošle godine kako bi izbjegao izručenje u Švedsku koja ga traži zbog navodnog silovanja, što on opovrgava.

Na Raindance Film Festivalu, koji se održava od 25. rujna do 6. listopada, prikazat će se stotinu dugometražnih i 150 kratkih filmova iz više od 50 zemalja svijeta.

Uz Assangea u žiriju će se nalaziti sin slavnog glumca Piersa Brosnana Sean, pjevačica Portisheada Beth Gibbons i pisac Robert Rankin.