Arheološki muzej: “Ploviti se mora – Jadranski tradicijski brodovi i barke”

"Ploviti se mora – Jadranski tradicijski brodovi i barke"
Foto: Press

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, u utorak, 26. veljače otvorit će se gostujuća izložba Luciana Kebera “Ploviti se mora – Jadranski tradicijski brodovi i barke” koja prikazuje jadranska tradicijska plovila u umanjenom mjerilu 1:10 i hipotetsku studiju liburne, jednog od najpoznatijih brodova rimske ratne flote, podrijetlom s istočnojadranskog liburnskog prostora.

Makete brodova sadrže sve elemente svog uzora, do najsitnijih detalja.

Izrada maketa dugotrajan je proces, a nerijetko su pripreme vrlo obimne i zahtjevne, pogotovo u slučaju kvalitetnih rekonstrukcija koje često postaju muzejskim izlošcima. Inspiriran i zanesen, maketar ulazi u dušu djela, proučava ga i analizira. On je tumač i graditelj koji često intuitivno razotkriva ‘osobnosti’ broda kojeg reproducira. Makete su rijetko rezultat sterilnog pristupa i dosljedne preciznosti. One su najčešće odraz autorove duhovnosti, produkt njegove ushićenosti i zanosa, ali i znanstveno-istraživački zapis koji nam pomaže očuvati za budućnost vrijednu baštinu drvene brodogradnje.

Luciano Keber, autor maketa brodova i autor izložbe, održat će prigodno predavanje u sklopu otvorenja izložbe.

Izložba je postavljena u sklopu ciklusa događanja “Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje” u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru (projekt AdriaS) predstavlja rezultate interdisciplinarnih istraživanja povijesnih brodova i plovidbe na hrvatskom Jadranu nastalih tijekom provedbe projekta AdriaS kojeg financijski podržava Hrvatska zaklada za znanost.

Ciklus događanja je osmišljen s ciljem promicanja istraživanja, zaštite i očuvanja bogate i vrijedne hrvatske pomorske baštine. Stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, članovi projektnog tima projekta AdriaS i njihovi gosti, predstavit će javnosti rezultate interdisciplinarnih istraživanja brodova i plovidbe na hrvatskom Jadranu tijekom proteklih vremena.

Otvorenje je zakazano za 26. veljače 2019. godine, u 19 sati, a izložba ostaje otvorena za posjetitelje do 23. ožujka 2019. godine.

Mjesto održavanja: Galerija AMZ, ulica Pavla Hatza 6, Zagreb.

Komentari