Arheološki muzej i Institut za arheologiju predstavljaju zajednički EU projekt

Arheološki muzej
Foto: Arheološki muzej

Arheološki muzej u Zagrebu i Institut za arheologiju sljedećeg će tjedna, u utorak, 28. veljače 2017. godine, predstavit će EU projekt “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja“ (Iron-Age-Danube).

Kao projektni partneri iz Hrvatske, na projektu sudjeluju Arheološki muzej u Zagrebu s pridruženim strateškim partnerom Centrom za prapovijesna istraživanja te Institut za arheologiju sa svojim pridruženim strateškim partnerima: Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i Turističkom zajednicom Varaždinske županije.

U središtu projekta “Iron-Age-Danube” nalaze se kulturni krajolici starijeg željeznog doba koje obilježavaju visinska utvrđena naselja te groblja pod tumulima nastala između 9. i 4. stoljeća prije Krista, kada su zajednice koje su živjele na prostoru podunavske regije bile dijelom kulturne pojave koju nazivamo istočni halštatski krug. Impozantni, iako fragilni te djelomično skriveni u prostoru, prapovijesni krajolici obuhvaćeni ovim projektom ostaju nedovoljno integrirani u regionalnu kulturno-turističku ponudu. Tijekom provedbe projektih aktivnosti pozornost Arheološkog muzeja u Zagrebu i Centra za prapovijesnu arheologiju bit će usmjeren na prostor Požeške kotline.

Zbog svojih specifičnih geografskih značajki, na prostoru Požeške kotline ostaju sačuvane i vidljive značajke raznih kulturnih krajolika od prapovijesti do danas.

U sklopu projekta planiran je razvoj novih strategija i metodoloških alata za zaštitu, prezentaciju i promociju prapovijesnih krajolika. Zadani projektni ciljevi bit će testirani te implementirani u devet mikroregija iz četiri partnerske zemlje.

U tu svrhu organizirat će se međunarodni kampovi koji će usko povezivati istraživačke dijelove programa sa širokim spektrom javnih događanja te novih programa posebno kreiranih za djecu školskog uzrasta, popularnih programa za posjetitelje, stručne suradnike i studente kojima će se predstavljati i popularizirati razdoblje starijeg željeznog doba i arheologija kao znanost, kao i metodološki alati za istraživanje i zaštitu prapovijesnih krajolika.

Nakon istraživanja, sve prikupljene spoznaje bit će objavljene u studijama o krajoliku te će služiti kao temelj pri razvoju aplikacije koja će omogućavati nov način digitalne vizualizacije krajolika.

Kroz četiri planirana programa revitalizacije postojećih infrastruktura zajedno s investicijama manjeg opsega, zainteresirana javnost bit će u mogućnosti doživjeti kulturne krajolike na potpuno nove i inovativne načine čime će se nastojati osigurati održivost rezultata projekta. Na taj način, monumentalni prapovijesni krajolici od sakrivenih točaka u pojedinim mikroregijama u pet partnerskih zemalja postaju centri inovativne, multidisciplinarne i primjenjene znanosti, a istovremeno, i atraktivna odredišta kulturno-turističke ponude u prostoru Podunavlja.

Komentari