Anketa pokazala: Mislav Bago je najpopularniji hrvatski novinar

mislav-bago-310Najpopularniji hrvatski novinar, prema ocijeni gledatelja i čitatelja, je urednik i reporter na Novoj TV, te politički komentator Mislav Bago.

Rezultat je to ankete provedene na 1.000 ispitanika u razdoblju od 12. do 15. rujna, a rezultati su predstavljeni danas na Weekend media festivalu. Istraživanje su proveli Presscut i Media net.

Među 20 najpopularnijih novinara su prema ocjeni čitatelja i gledatelja i Saša Kopljar, Robert Knjaz, Andrija Jarak, Elizabeta Gojan, Mislav Togonal, Barbara Kolar, Katja Kušec, Danijela Trbović, Hloverka Novak Srzić, Boris Dežulović, Milan Ivkošić, Anita Malenica, Ante Tomić i Ivana Paradžiković.

“Do sada sam dobivao puno nagrada, a ova mi je jednako vrijedna. To mi je poticaj da se trudim i napredujem. Priznanje smatram više obvezom nego nagradom jer su o tome odlučivali gledatelji”, rekao je Bago.

Mislav Bago u svibnju je dobio nagradu Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini novinara regije. To je nagrada koja se dodjeljuje za doprinos podizanju razine profesionalnosti u novinarstvu.

Presscut i Medianet su za potrebe Društva za zaštitu novinarskih i autorskih prava istražili i tko su ‘najprodavaniji’ hrvatski novinari . To su oni čiji su članci i medijske objave najčešće bili isporučivani Presscutovim korisnicima, prije svega PR odjelima i agencijama za odnose s javnošću.

U analizi temeljenoj na milijun i pol tekstova hrvatskog tiska i web portala koja je provedena od 1. srpnja 2011. do 30. rujna 2012. godine, najviše je tekstova preuzeto od autora Jagode Marić, Marine Šunjerge i Dražena Ciglenečkog.

U istom razdoblju analizirano je 58 tisuća radijskih objava a najčešće su preuzimani prilozi Željka Matića, Snježane Miljak i Brune Perića.

Od 55 tisuća analiziranih tv priloga najviše su emitirani oni u kojima su se pojavljivali Saša Kopljar, Petar Pereža, Ivana Paradžiković, Igor Bobić i Marija Miholjek.

U istraživanju koje su Presscut i Medianet proveli od 18. do 31. svibnja ove godine na uzorku od 18 406 tekstova uočeno je da je čak 30 posto tekstova u nacionalnim i regionalnim novinama nepotpisano, a od 70 posto potpisanih samo je 55 posto je potpisano imenom i prezimenom a ostali inicijalima.

Istraživanjem je obuhvaćeno 1426 autora tekstova a najviše su se kao potpisnici tekstova spominjali Tanja Kvorka, Sandra Lacić, Neven Bertičević, Ana Raić Knežević i Vesna Latinović. Najviše je bilo tekstova iz sporta, showbusinessa, crne kronike, lokalnih vijesti i politike.

Iz istražibanja Korelacija informativnosti i financijskih rezultata poslovanja medija vidljivo je da mediji posljednjih godina proživljavaju krizu i pad prihoda. Prošle su godine tiskani mediji imali u prosjeku 42 posto manje prihode nego 2008. Dok je samo 10 posto tiskanih medija bilježilo veće prihode.
Televizije su bilježile u prosjeku 12 posto manji prihod, dok je njih 10 od 28 povećalo prihod.

Vlasnici radija u prosjeku su iskazali 3 posto manji prihod 2012. U odnosu na 2011. Dvadeset ih je povećalo prihod a 82 su iskazala manji prihod.

Prema podacima Sindikata novinara od 2008. broj novinara na zavodu za zapošljavanje se utrostručio. Trenutno ih je na burzi 750.