ANALIZA OTPADNIH VODA OTKRILA: U Zagrebu je u 4 godine znatno porasla potrošnja nekih vrsta droga

Kokain
Foto: Piqsels

U Zagrebu je znatno porasla potrošnja pojedinih vrsta narkotika, osobito kokaina, pokazala je najveće istraživanju otpadnih voda u povijesti kojim je obuhvaćeno 120 gradova u 37 zemalja.

Riječ je, kako piše Večernji list, o istraživanju koje provode znanstvenici s kanadskog Sveučilišta McGill, zajedno s drugim svjetskim znanstvenim institucijama, analizirajući uzorke otpadnih voda iz kanalizacija velikih svjetskih gradova.

Na temelju dobivenih rezultata uspjeli su napraviti kartu zloporabe narkotika.

Prema tom istraživanju, Zagreb je među 12 gradova u kojima su pronađene veće srednje vrijednosti u razdoblju između 2014.-2017., nego što je to bilo od 2011. do 2013. godine.

Također, Zagreb je i među devet gradova u kojima je zabilježen znatan porast trenda zloporabe te droge tijekom posljednje četiri godine.

Prema toj studiji u Zagrebu je pronađena prisutnost 234,5 mg biomarkera za kokain na tisuću ljudi po danu, 29,8 miligrama ecstasyja, 76,1 mg amfetamina, dok se prisutnost metamfetamina ne bilježi.

Usporede li se te vrijednosti s analizom obavljenom prije dvije godine, tada su uočljiva drastična povećanja prisutnosti kokaina (za čak 72,2 mg) te amfetamina (za 3,9 mg). Manja vrijednost zabilježena je samo kod ecstasyja – njegova prisutnost u analizi objavljenoj prije dvije godine bila je za čak 19,4 mg veća nego u ovoj posljednjoj analizi.

Komentari