AKCIJA ZAGREBAČKE POLICIJE: Zbog prekršaja u prometu 12 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud

U sklopu pojačanog nadzora vozila i vozača proteklog je vikenda u Zagrebu 12 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom vikenda, od 9. do 12. lipnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom kao i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća, priopćila je PU zagrebačka.

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su 502 prometna prekršaja, od čega 39 prekršaja vozač s alkoholom, zatim 183 prekršaja nepropisne brzine, 67 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 45 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 162 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U nedjelju, 11. lipnja oko 2 sata, 39-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kroz Sesvete, Sesvetskom ulicom u smjeru zapada pod utjecajem alkohola od 2,52 g/kg, a nije imao vozačku dozvolu kod sebe. Nakon utvrđene alkoholiziranosti vozač je odveden na liječnički pregled u Nastavni zavod za hitnu medicinsku pomoć Grada Zagreba, nakon čega je smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do otriježnjenja nakon čega je doveden na Općinski sud u Sesvetama.

Istog dana, oko 4.20 sati, 21-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Jadranskog mosta u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom pri koncentraciji alkohola u organizmu od 0,71 g/kg. Nesavjesna vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. st.1. i članku 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno osam osoba, od kojih je jedna osoba imala pozitivan test na prisutnost opojnih droga u organizmu:

Od 39 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod sedam vozača (17,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je sedam mladih vozača (17,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola. Ukupno 12 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.