AKCIJA NA VELEBITU: Gospićki HGSS na Staru godinu spasio teško ozlijeđenu planinarku

Foto: HGSS Gospić

Gospićki HGSS 2022. godinu završili su završili su spašavanjem planinarke koja je teže ozlijedila potkoljenicu na lokaciji Ždrilo na južnom Velebitu.

Gospićki spašavatelji su 2022. godinu započeli vrlo zahtjevnom akcijom spašavanja planinara s Vaganskog vrha na južnom Velebitu i to baš 1. siječnja 2022. u večernjim satima, kada je otklizao niz strmu zaleđenu padinu i pri tom zadobio težu povredu noge.

Akcija je trajala ukupno 13 sati i u njoj je sudjelovalo 25 spašavatelja.

“Godinu smo završili s 34 akcije spašavanja, od čega 5 spašavanja u zimskim uvjetima, 10 potražnih akcija, 11 spašavanja u ljetnim uvjetima, 6 intervencija na poplavljenom području i 2 ostale intervencije”, ističe HGSS u objavi na svojoj web stranici..

U objavi dalje stoji:

“Kako smo započeli godinu tako smo je i završili. Danas, 31. prosinca 2022., godinu završavamo spašavanjem planinarke koja je teže ozlijedila potkoljenicu na lokaciji Ždrilo na južnom Velebitu. Zbog loših meteo uvjeta, niske naoblake, gotovo nikakve vidljivosti i teškog terena nismo mogli helikopterom odraditi ovo spašavanje. I tako, slično kraju prvog dana godine na izmaku, akcijom počinje naš posljednji dan u ovoj godini. 13 spašavatelja sastaje se u bazi i u 8 sati kreće u akciju spašavanja. Dogovor s timom letača i kapetanom HRZ-a iz baze Divulje bio je, ako se tijekom našeg prilaska unesrećenoj ‘nebo otvori’, uputimo poziv i oni lete na lokaciju. Opet se mi nadamo da će se to i dogoditi i da nećemo morati odraditi ovaj vrlo težak transport zemaljskim putem. Ostalo je sve u nadi i ovaj put, oblaci su bili sve gušći i niži, vidljivost sve manja. U 10 sati dolazimo do unesrećene, radimo brzi pregled, imobilizaciju i pripremamo za transport, za koji smo znali da će potrajati malo duže. Uz dozu humora i razgovora s unesrećenom, korak po korak dolazimo ka našem cilju. Na putu nailazimo na pomalo čudne ‘planinare’ u laganim platnenim tenisicama, ali i na one potpuno opremljene. U prvom slučaju, pokušali smo po tko zna koji put objasniti kako je u planini potrebna adekvatna obuća, odjeća i još dosta toga. Osjećajući se pomalo kao papagaji, no stvar je već izmakla kontroli i pomoći nema. Neka takvima Nova godina donese malo više razuma, prosvjetljenja, uz naravno zdravlje, sreću, ljubav… U 13 sati, odnosno nakon 5 sati od polaska, dolazimo s unesrećenom do naših vozila te je prevozimo do Baških Oštarija, od kuda ona i kolega svojim vozilom do Opće bolnice Gospić.

U svakom slučaju, nadamo se da je ovo posljednja priča od nas za ovu nama vrlo tešku i izazovnu 2022. godinu i da ćemo preostalih par sati stare godine provesti u miru i veselju. Dragi planinari, izletnici, rekreativci i svi ostali, sve vas volimo i molimo: poslušajte naše savjete, poslušajte savjete drugih stručnjaka, ne ignorirajte upozorenja i vremenske prognoze, koristite adekvatnu opremu jer jedino tako možemo svi zajedno izbjeći neželjene događaje i ono najgore – tragedije. Želimo svima sretnu i uspješnu Novu 2023. godinu i što manje poziva u pomoć. Pazite na sebe i svoje bližnje, a ako što pođe po zlu, na vrijeme pozovite 112, mi ćemo, kao i uvijek, dati sve od sebe kako bismo vam pomogli.”