Akademik Radman ne vjeruje da je moguće proizvesti cjepivo protiv korone, evo zašto

Miroslav Radman
Foto: Screenshot Youtube / Kanal5

Akademik Miroslav Radman, suosnivač Mediteranskog instituta za istraživanje života, nije baš optimističan kad je riječ o pronalasku cjepiva protiv koronavirusa!

Po njegovom mišljenju, koje je iznio u razgovoru za Jutarnji list, teško da će se uspjeti stvoriti cjepivo i to stoga što koronavirus “previše mutira i previše se mijenja”.

“Radna hipoteza na putu prema rješenju može biti pretpostavka da će se s ovim virusom dogoditi slično kao i s virusom AIDS-a. Nakon 40 godina, koliko se traži cjepivo za AIDS, njega i dandanas nema. On prebrzo i previše mutira. Mutira po kopiranju svog genoma i mijenja se po svakom kopiranom sloju. To je milijun puta češće nego što se mijenja naš genom. Koronavirus mutira deset puta rjeđe od virusa AIDS-a, ali to je još uvijek 100.000 puta učestalije nego naši geni. Jedan od tri koronavirusa koji izlaze iz iste stanice nosi jednu novu mutaciju. To je previše za naš imunosustav koji se iscrpi stvarajući stalno neko novo antitijelo. Virus AIDS-a je stavljen pod kontrolu kroz tri kemoterapije direktno protiv razvoja virusa. Cjepivo nije uspjelo jer virus trči brže od imunosustava. Teško da će uspjeti i s koronavirusom jer on još uvijek previše mutira i previše se mijenja”, izjavio je akademik Radman.

“Mi imamo dobar imunitet, ali dok razvijemo antitijela, već su se razvile nove varijante. Imate jednu utrku u kojoj je virus AIDS-a pobijedio. Brzo se mijenja i uvijek je korak ispred razvoja naših antitijela. Rizik je visok da će se to dogoditi i s koronavirusom”, pojasnio je.

Upitan znači li to da ne vjeruje u pronalazak efikasnog cjepiva, akademik Radman je odgovorio: “Bilo bi sjajno da bude iznenađenje i da cjepivo bude efikasno. Ja se ne bih kladio na to jer u slučaju virusa koji se brzo mijenja naš se imunosustav iscrpi prije nego što dođe kraj virusa. Prečesto dođe kraj domaćinu.”