Akademik Ivan Markešić preminuo nakon duge i teške bolesti

Foto: KTA

Ugledni sociolog, leksikograf, političar i akademik Ivan Markešić preminuo je danas u Zagrebu u 71. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Ivan Markešić rodio se u Proslapu, u Bosni i Hercegovini, osnovnu školu pohađao je u Orašcu i Šćitu, a u Visokom završava franjevačku klasičnu gimnaziju.

Na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu 1978. godine diplomira sociologiju, a potom 1984. na Filozofskom fakultetu diplomira njemački jezik.

Najprije radi kao prevoditelj za Tvornicu pogonsko-kočnih dijelova u Prozoru, zatim na Institutu za društvena istraživanja u Sarajevu, a 1992. godine odlazi u Zagreb gdje na Filozofskom fakultetu upisuje poslijediplomski studij iz područja sociologije religije što i doktorira 1997. godine.

Na početku višestranačka u Bosni i Hercegovini angažirao se u politici, bio je glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) 1991. i 1992. godine.

Nakon toga je preselio u Zagreb gdje se zapošljava u Hrvatskom informacijskom centru te kao suradnik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža.

Od 2005. godine zaposlenik je na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, a i dugogodišnji je suradnik i predavač na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu.

U prosincu 2018. godine izabran je za domaćeg člana Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine.