ADVENTSKA BAJKA: Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe obara rekorde posjećenosti

Backo mini express

Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe postavljena u Gundulićevoj ulici br. 4, ove godine po drugi puta, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, sudjeluje sa svojim blagdanskim sadržajem u projektu Advent u Zagrebu.

Prošlogodišnju Božićnu priču na najvećoj maketi jugoistočne Europe, lani je posjetilo tijekom Adventa više od 7000 posjetitelja, od čega je 20 posto bilo inozemnih. Ove godine svega dva tjedna od početka ovogodišnjeg Adventa već broj posjeta već se približio polovici te brojke, što treba zahvaliti projektu Adventska bajka.

“Razlozi popularnosti naših adventskih sadržaja na maketi su višestruki, a prije svega u obilju noviteta koje smo donijeli posjetiteljima u ovo najsvečanije vrijeme u godini. Od kada smo uronjeni u Adventsku bajku s obiljem premijernog blagdanskih sadržaja i svakodnevno dostupni javnosti još od 26. studenoga 2016. godine naši posjetitelji dolaze vidjeti puno toga, ali i sami aktivno upravljati i voziti naše vlakove. To je novitet sezone, te je posebno atraktivan djeci, ali i odraslima koji nam dolaze”, pojasnio je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik najveće makete željeznice jugoistočne Europe.

Na tri četvorna metra unutarnjeg prostora makete postavljena je Sljemenska skijaška staza, sa snijegom, skijašima, borderima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom.

Uz veliko skijalište, na maketi je postavljeno i klizalište na Tomislavovu trgu, sa sadržajima koje nudi i pravi Advent u Zagreb, a kao preslik stvarnosti u našem umanjenom maketarskom svijetu.

Uz naših stotinu vlakova u stalnom postavu makete, tijekom Adventa 2016., Backo Mini Expressom prometuje i nekoliko vlakova u blagdanskim bojama i dekoracijama uz zvučne kulise božićnih pjesama, s obiljem maketarske blagdanske dekoracije, te skulpture Djeda Božićnjaka i prigodnih darova.

Samo za potrebe Adventa prometuje Agram Advent Express – poseban vlak u bojama Zagreba, te s blagdanskom dekoracijom uz natpis s čestitkom za Sretan Božić.

Dodatno ozračje blagdana pojačno je i prigodnom blagdanskom glazbom, posebice hrvatskim narodnim blagdanskim pjesmama.

snjezna-kraljica-maketa-1

Backo Mini Express je plod petogodišnjeg marljivog rada petorice Zagrepčana, koji su stvorili pravi turistički raritet kontinentalnih prostora naše države, koji je 85 posto hrvatski proizvod. Po najvećoj maketi željeznice jugoistočne Europe, u Gundulićevoj ulici br. 4, u Zagrebu, na 75 četvornih metar prometuje više od 100 vlakova osam sati svakog dana na čak 1.050 metara tračnica.

“Za Advent 2016. radimo od prvog do zadnjeg dana manifestacije Advent u Zagrebu svakodnevno i to od 10 do 22 sata, uz obilje sadržaja, svečaniji, opremljeniji za najljepše blagdansko razdoblje u godini, te prije svega inovativniji što nam je uvijek imperativ”, poručuju iz Backo Mini Expressa.

Uz maketu svakodnevno radi tri do pet djelatnika makete, najbrojnijim posjetiteljima – djeci i stranim turistima objašnjavaju na engleskom i hrvatskom jeziku sve adventske sadržaje Backo Mini Expressa.

Backo mini express

Backo mini express

Foto: Press

Komentari