“Abeceda novca“ najposjećenija izložba u Tehničkom muzeju ove godine

Zbog velikog interesa građana, izložba “Abeceda novca”, koja je od veljače ove godine postavljena u zagrebačkom Tehničkom muzeju, produžena je do 3. travnja 2016.

abeceda-novca-djeca

Riječ je o interaktivnoj izložbi o svijetu novca koja je s gotovo 11.000 posjetitelja ujedno i najposjećenija ovogodišnja izložba Tehničkog muzeja. Iako je izložba namijenjena prvenstveno djeci starijoj od osam godina, izložbu uz osnovnoškolsku djecu, posjećuju i djeca vrtićke, ali i srednjoškolske dobi, priopćili su organizatori.

Izložba se sastoji od 10 interaktivnih stanica kroz koje posjetitelji stječu znanje o osnovama financijske pismenosti, odnosno o povijesti, funkciji i vrijednosti novca, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji te ulaganjima. Kroz igru, na jednostavan i interaktivan način, uči se kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, kako se formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina. Riječ je o prvoj izložbi ovakve vrste u Hrvatskoj, a ista je postava dosad obišla Austriju, Slovačku, Češku, Rumunjsku i Srbiju te ju je pogledalo više od 150.000 posjetitelja. Izložbu su inicirale Erste banka i Erste grupa u suradnji s Dječjim muzejom ZOOM iz Beča i Dječjim muzejom FRida & freD iz Graza.

“Razlog tako velikom interesu za izložbom je njena interaktivnost, a takav pristup nešto je na čemu će muzej i dalje raditi. Odlično zamišljena muzejska koncepcija i pedagoška komponenta spojeni su u interaktivni postav koji djecu kroz igru uvodi u ozbiljan svijet financija. Na taj način u ranoj dobij razvija se odgovornost prema novcu i donošenju odluka te kritičkog razmišljanja, a što su itekako važne sposobnosti” rekla je ravnateljica muzeja, Markita Franulić.

“Mi u Erste banci kao i kolege u međunarodnoj Erste grupi kontinuirano težimo davanju doprinosa upravo ovom području i zato nam je iznimno drago što smo uspjeli u tome i da je toliko broj djece uspjelo proći kroz izložbu. S obzirom na sveprisutnost novca, vrlo je važno djeci dati priliku da se upoznaju s osnovnim pojmovima o novcu pa čak i upravljanjem financijama, tako da od rane dobi mogu razviti odgovoran odnos prema novcu”, rekao je ovom prilikom Zdenko Matak, član Uprave Erste banke.

Izložba “Abeceda novca” može se razgledati u Tehničkom muzeju, Savska cesta 18, Zagreb sve do 3. travnja 2016. Otvorena je za javnost od utorka do petka od 9 do 17 sati, te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. (I.Z.)

Komentari