Foto: Screenshot

Na današnjem aktualnom satu u Hrvatskom saboru, saborski zastupnik Zoran Gregurović postavio je pitanje potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, vezano uz važnost sigurnosti u cestovnom prometu.

“Kakva je trenutna situacija u vezi s aktivnostima nadležnih tijela za povećanje sigurnosti u prometu? Jesu li mjere poput češćih kontrola, video nadzora i radarskih kamera dovele do smanjenja prekršaja kao što su prekoračenje brzine i vožnja pod utjecajem alkohola? Također, kakvi su rezultati zakonskih mjera i edukacijskih kampanja, posebno među mladim vozačima, te koje se mjere poduzimaju za smanjenje nesreća tijekom ljetnih mjeseci? Konačno, kakva je suradnja s drugim institucijama i planiraju li se dodatne zakonske promjene?”, pitao je zastupnik Zoran Gregurović.

Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović osvrnuo se na porast gustoće prometa na cestama, ističući da je samo na autocestama promet povećan za 9 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine:

“Broj registriranih vozila značajno je porastao, u zadnjih deset godina bilježimo povećanje od gotovo 32%. Također, povećan je i broj vozača – za 1 % više nego prošle godine, odnosno sada imamo oko 2.330.000 vozača u Hrvatskoj. Broj motocikala povećao se za čak 66%, što sve skupa stvara dodatno opterećenje na našim prometnicama – autocestama, državnim, županijskim i lokalnim cestama.”

Unatoč ovim izazovima, ministar Božinović istaknuo je da se broj poginulih na cestama smanjuje iz godine u godinu:

“U ovoj godini, nažalost, poginule su 172 osobe, što je 13 osoba manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ono što pokušavamo postići, u suradnji s Ministarstvom prometa, Ministarstvom obrazovanja i Ministarstvom zdravstva, jest veće ulaganje u razvoj prometne kulture. Policijske mjere, preventivne i represivne, dale su rezultate, ali uvijek postoje mogućnosti za dodatne promjene.”

Ministar Božinović je naglasio važnost edukacije mladih u prometu, ističući nedavnu inicijativu:

“Snažno smo krenuli u edukaciju prije početka nove školske godine, organizirali smo sastanke sa svim ravnateljima osnovnih škola. U ovoj školskoj godini, u okviru postojećih predmeta, osnovne škole će izučavati prometne propise, jer ako govorimo o nužnosti promjene prometne kulture, to mora početi od malih nogu. Ako to preskočimo, kasnije je teško nadoknaditi. Naš cilj je u idućoj godini uvesti poseban kolegij o sigurnosti prometa na cestama.”

Zaključujući, ministar je istaknuo sveobuhvatan pristup koji uključuje više ključnih aspekata.

“Zajedno s nekoliko ministarstava, temeljem znanstvenih podataka i uz sudjelovanje profesora s Prometnog fakulteta, fokusiramo se na pet ključnih elemenata – izgradnju cesta, izmjene zakona, hitnu medicinsku pomoć, evaluaciju i edukaciju. Pristup koji imamo je sveobuhvatan i donosi rezultate, no u ovom razdoblju edukacija je ključna”, rekao je potpredsjednik Vlade Božinović.