400 GODINA FAUSTA VRANČIĆA: U NSK otvorena izložba ‘Renesansni Faustus Verantius’

Faust Vrančić
Foto: reprodukcija

U povodu obilježavanja 400. obljetnice smrti Fausta Vrančića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je izložba Renesansni Faustus Verantius. Izložbu je otvorio potomak Fausta Vrančića, Vedran Jukić Draganić Vrančić.

U prigodnome programu otvorenja izložbe govorili su dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU-a i stručna recenzentica izložbe, dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjega lista, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture, Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja i mr. sc. Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske.

Ove se godine obilježava 400. obljetnica smrti najistaknutijega hrvatskog izumitelja i konstruktora na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće Fausta Vrančića, na čija velika ostvarenja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu želi podsjetiti hrvatsku i svjetsku javnost ovom vrijednom izložbom.

Temelj su izložbe, čija je autorica Nela Marasović, preslike naslovnica najvrjednijih Vrančićevih djela koja u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U sklopu portala Digitalne zbirke NSK dostupne su digitalizirane inačice djela kao što su Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae, Venecija, 1595., i Machinae novae, Venecija, 1615./1616.

Za ostvarenje ovog programa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila je pokroviteljsku potporu UNESCO-a prilikom prijave na njihov natječaj značajnih svjetskih obljetnica 2016. – 2017. Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017., a ostvarena je uz potporu Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložba se može besplatno pogledati do 25. studenoga u predvorju Knjižnice i putem Virtualne izložbe Renesansni Faustus Verantius gdje se po prvi puta mogu pogledati crteži uz prateći tekst na hrvatskom jeziku iz Vrančićevog kapitalnog djela Machinae novae. Virtualna izložba prati fizičku izložbu Renesansni Faustus Verantius te izložbu Machinae nove Fausta Vrančića koja je u NSK održana 2015. godine u povodu 400. obljetnice objave Vrančićeva djela Novi strojevi.