40 učenika na radionici o kodiranju i sigurnosti na internetu

40 učenika iz OŠ Stjepan Radić iz Čaglina posjetilo je OŠ Mladost iz Osijeka koja ima status Microsoft showcase škole, odnosno tehnološki opremljene škole, te tako dobilo priliku upoznati se s modernim tehnologijama u nastavi.

djeca_racunala
Tijekom dvosatnog događanja, koji su uz OŠ Mladost organizirali Zaklada Slagalica i Microsoft Hrvatska, učenicima trećeg i šestog razreda pridružilo se 20 učenika iz OŠ Mladost te su zajedno slušali predavanje o implementaciji novih tehnologija u odgojno-obrazovnim institucijama te osnovama kodiranja za najmlađe dok su tijekom radionice svi imali priliku na tabletima učiti o sigurnosti na internetu. Tako su učenici treći razreda učili kako primjenjivati propisana pravila u virtualnom svijetu i prepoznati posljedice u slučaju njihovog nepoštivanja dok su učenici šestih razreda imali predavanje o kodiranju i načinu provjere sigurnosti lozinki.

Na početku događanja naglašeno je kako je od prije godinu dana OŠ Mladost iz Osijeka zbog sudjelovanja u projektu Sigurnost djece na internetu kojim je stvoren novi kurikulum te zbog aktivnog korištena IK tehnologije u nastavi, postala jedna od 400 Microsoft showcase škola u svijetu koje omogućavaju učiteljima priliku za osobno usavršavanje, obogaćivanje i osuvremenjivanje nastave što ujedno djeluje motivirajuće i na učenike. Ravnatelj OŠ Mladost Josip Jukić na početku događanja rekao je kako prakticiranje IKT u nastavi kod učenika razvija vještine važne za život u informatičkom društvu.

“Učitelji naše škole postali su Ise učitelji, a sudjelujemo i u projektu E-škole kao i u eTwinning aktivnostima te Carnetovim edukacijama. Mi učitelji osjećamo obvezu i potrebu s drugima podijeliti svoja znanja i iskustva te tako motivirati učenike i druge učitelje da se u učenju služe informacijskim tehnologijama”, rekao je Josip Jukić, ravnatelj OŠ Mladost iz Osijeka te dodao kako je preduvjet za učenje o tehnologiji dobra infrastruktura, pa škola ima tri informatičke učionice, 99 računala od čega 24 tableta, 18 TV, 21 LCD projektor i dvije interaktivne ploče.

U nastavku događanja djeca su slušala predavanje Kodiranje za početnike te interaktivno učila o osnovnim pojmovima vezanima uz programiranje odnosno kodiranje kao i o razvijanju aplikacija i programa kojima se korisnicima pruža mogućnost da što efikasnije koriste svoje digitalne uređaje. Kroz radionicu O sigurnosti na Internetu djeca trećih razreda su putem crtanog filma, videa i kviza saznala što je uzoran stanovnik interneta i kako se na internetu treba ponašati, dok su djeca šestih razreda učila o važnosti i svrsi lozinke te kako primjenjivati pravila sigurne lozinke pri stvaranju nove lozinke.

Ravnateljica OŠ Stjepan Radić, prof. Slađana Švajda je istaknula da su počašćeni pozivom na suradnju s Osnovnom školom “Mladost”.

“Učenici naše škole nemaju mogućnost svakodnevnog susretanja s izvođenjem nastave putem uporabe informatičke i komunikacijske tehnologije, pa je ovo druženje i razmjena informacija i iskustava omogućilo učenicima i učiteljima da nauče o važnosti korištenja tehnologije u svakodnevnoj nastavi i životu. Mogli smo vidjeti koje su prednosti uvođenja IKT u nastavu, kako ona može pomoći učenicima u svladavanju nastavnih sadržaja, te učiteljima u pripremi nastave i izvođenju nastavnog sata”, rekla je Slađana Švajda, ravnateljica OŠ Stjepan Radić iz Čaglina.

Inače, OŠ Mladost je jedna od pet škola u Hrvatskoj koja ima status Microsoft Showcase škole i temeljem toga učitelji OŠ Mladost imaju priliku sudjelovati na edukacijama na kojima sudjeluju i učitelji iz različitih dijelova svijeta, usavršavati se tijekom jedne godine na Microsoft IT Academy te koristiti neke web 2.0 alate kao što su Sway, Yammer ili OneNote.

Treba dodati da je OŠ Mladost temeljem sudjelovanja u projektu “Sigurnost djece na internetu” razvila kurikulum Sigurnost djece na internetu, udžbenike te priručnike za učitelje te da se nastava informatike kao izbornog predmeta izvodi od 5.-8. razreda dok u razrednoj nastavi učenici imaju mogućnost pohađati nastavu malih informatičara kao izvannastavnu aktivnost. (M. Petković)

Komentari